Vágólapra másolva!
Ináncsy Miklós, az Ferencvárosi Torna Club elnöke szerint a klub hibáján kívül egyelőre továbbra sem rendeződhet az Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlan helyzete.

Az egyesület első számú vezetője közölte, hogy miután eredménytelennek bizonyult a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt pályázat, ismét egyeztetni kezdtek a KVI-vel, a Nemzeti Sporthivatallal (NSH) és a Sportfolio Kht.-vel egy újabb, meghívásos pályázat kihirdetéséről. A Ferencváros lejjebb adta igényeit, ennek jeleként például a nyertes befektetőnek nem kellene új stadiont építenie, elég lenne a jelenlegit úgy felújítania, hogy az megfeleljen az UEFA előírásainak.

"Annak ellenére, hogy megállapodtunk a részletekben is, tárgyaló partnereink írásban nem küldték át az új szerződéstervezetet, illetve abban nem a megbeszéltek szerinti pontok szerepeltek, ezért az elnökség azt elfogadhatatlannak találta. Ezért kellett elhalasztanunk a csütörtökre tervezett küldöttgyűlést, melyen az új kontraktust szerettük volna megszavazni" - mondta Ináncsy a klubházban tartott sajtótájékoztatón, amelyen az FTC elnökségének valamennyi tagja megjelent.

Az elnök többször leszögezte, "nem a Ferencvároson múlik a megállapodás". Jelezte, hogy az új pályázatot befektetői szempontból kedvezőbbé kívánták tenni, ám ennek ellenére az állam a korábbi kiírásban szereplő 1,6 milliárd forint felett további 1,2 milliárdra tart igényt. Ináncsy továbbá kifogásolta, hogy garanciát várnak a klubtól a 238 millió forintos OTP-hitel visszafizetésére, holott mindenki tudja, a klub csak az ingatlan értékesítéséből befolyó összegből tudná ezt megtenni. Azt is megjegyezte, hogy a megbeszéltek ellenére a KVI új pályázati kiírásában nem tenné lehetővé a jelzáloghitel felvételét a győztes befektető számára.

Az FTC vezetőinek felelősségét firtató újságírói kérdésre Kruj Iván elnökségi tag a következőt válaszolta: "Az NSH, a KVI és a Sportfolio egy fantomtársaság, amely ki akarja nyírni a Ferencvárost. Furulyás elnök úr nem volt ilyen bátor annak idején, hogy a nyilvánosság elé álljon, pedig ezt tanácsolta neki az elnökség. A klub elnökével példátlan módon bántak, kötélen rángatták, két kísérőjét nem engedték be a tárgyalásokra."

Az elnökség ismertette, azért került szóba ismét, hogy a nyolc hektárra írnak ki pályázatot, mert befektetői szempontból egyben igazán értékes az ingatlan. Öthektáros területhez jutna a győztes, mivel a stadion háromhektárnyi területet foglal el.

"Amennyiben a jövő hét elejéig nem kapjuk meg a megállapodásunknak megfelelő szerződéstervezetet, az elnökség összeül, hogy meghozza a szükséges döntéseket" - mondta Ináncsy, aki arra is utalt, hogy ez esetben minden bizonnyal az első pályázati kiírásban foglaltak szerint a hathektáros ingatlan vagyonkezelői jogára tartanak igényt, és saját maguk próbálnak meg befektetőt találni rá, míg a kéthektáros területet az állam értékesítheti.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben nem rendeződik idejében a terület sorsa, a klub miből akarja visszafizetni tartozásait, Ináncsy azt válaszolta: a FIFA napokon belül dönthet Huszti Szabolcs eligazolásának ügyében, s kedvező ítélet esetén 100-130 millió forintot várnak a Metztől.