Vágólapra másolva!
A Ferencváros kapott egy 1,6 milliárd forintos ajánlatot a labdarúgó-, kézilabda-, vízilabda- és jégkorongszakosztály tulajdonjogáért, amire a klubtól nem érkezett válasz - mondta a Sportújságírók Országos Szövetségének tápiószentmártoni tanácskozásán Nagy Zoltán, a Ferencváros felügyelőbizottságának egykori elnöke, aki a Fradit Féltők Társasága (FFT) és a befektetők nevében szólalt fel. A zöld-fehér klub cáfol.

Nagy Zoltán be is mutatta azt az írásos ajánlatot, melyet a Balusztrád Kivitelező Rt. és az Angyalföldi Lakásépítő, Beruházó és Ingatlanfejlesztő Rt. eljuttatott a Ferencvároshoz. A két cég először június 30-án kereste meg a zöld-fehér klubot, majd szeptember 5-én egy módosított ajánlatot is elküldött az Üllői útra, ám választ nem kapott.

A befektetők az írásos anyag szerint a tulajdonjogért cserébe vállalták volna a négy említett szakosztály teljes működtetését, a korábbi adósságokat ugyanakkor a klubnak kellett volna rendeznie. A szerződéskötés feltétele lett volna az egyesület teljes átvilágítása. A befektető a szakosztályok működtetésén kívül a Ferencvárossal együttműködve vállalta volna egy új, 25-30 ezer néző befogadására alkalmas stadion felépítését, illetve egy 3-5 ezer főt befogadó kézilabdacsarnok és jégstadion építését is.

Az FFT szerint Furulyás János fokozatosan centralizált hatalomra törekszik, és ő a felelős a klub egyre nehezebb helyzetéért.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke a Ferencvárossal kapcsolatban - szintén a tápiószentmártoni fórumon - elmondta, hogy közeledtek az álláspontok a 8 hektáros telek vagyonkezelői jogának hasznosításáról. Eredetileg arról volt szó, hogy a Ferencváros 6 hektár vagyonkezelői jogát egy forintért megkapja 49 évre, a fennmaradó 2 hektárt az állam nyílt pályázat keretében értékesíti.

A Ferencváros azonban módosított elképzelésén, most már 8 hektár vagyonkezelői jogára tart igényt, természetesen nem ingyen. Ez a helyzet azonban nem egyezik meg a kiindulási állapottal, ezért van szükség egyeztetésekre.

A Ferencvárosi Torna Club közleményben reagált az elhangzottakra: "A Ferencvárosi Torna Club nemcsak válaszolt a Nagy Zoltán által képviselt befektetőknek, hanem többször egyeztetett is velük. Az egyeztetések nyomán a befektetőjelöltek módosították is ajánlatukat. Szándékukat azonban az Üllői úti ingatlan helyzetének tisztázásához kötötték. Mint az köztudomású, a kormányzat minap úgy döntött, hogy nem ír ki pályázatot a területre, nem kívánja saját hatáskörében rendezni az ingatlan hasznosítását. Jelenleg pedig éppen arról folynak a tárgyalások a Nemzeti Sporthivatal és az FTC illetékesei között, hogy az állam milyen feltételekkel adja át a Ferencvárosnak az Üllői úti terület vagyonkezelői jogát. Ha ebben a kérdésben létrejön a megállapodás, akkor a Ferencváros írhatja ki a pályázatot a terület hasznosítására, amelyen természetesen a Nagy Zoltán által képviselt befektetői csoport is indulhat." - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.