Vágólapra másolva!
Az UEFA hamarosan életbe lépő határozata, amely szerint a nemzetközi porondon szereplő egyesületeknek minél több saját nevelésű labdarúgóval kell rendelkezniük, a jelek szerint azt eredményezi, hogy a gazdagabb klubok már nagyon fiatalon igyekeznek leigazolni a legtehetségesebb játékosokat. A Tottenham Hotspur például a minap a Slavia Praha mindössze 16 esztendős játékosát, Tomás Pekhartot szerezte meg.

Az európai szervezet tavaly áprilisban hozta meg rendelkezését, amelynek értelmében a 2006-2007-es idénytől kezdve csak olyan klubok szerepelhetnek a nemzetközi sorozatokban, amelyek keretében legalább négy, saját nevelésű labdarúgó van. Az UEFA értelmezésében a saját nevelés azt jelenti, hogy az adott focista 15 és 21 éves kora között legalább három évig az egyesületben, esetleg az ország labdarúgó-szövetségének akadémiáján nevelkedett.

A csapatok persze már korábban is igyekeztek fiatalon megszerezni a legnagyobb tehetségeket (gondoljunk csak Leonel Messire vagy Francesc Fabregasra, akik egyaránt tizenévesen szerződtek külföldre), de a fenti határozat egyik következménye az lehet, hogy ez a folyamat még inkább felgyorsul.

Jó példa erre a cseh Tomás Pekhart esete, aki májusban még csak 17 éves lesz, de máris tudni, hogy a nyártól Angliában, a Tottenham Hotspur együttesében folytatja pályafutását, ráadásul a Slavia Praha labdarúgóját már legalább másfél éve figyelik Angliából. Pekhart hatévesen kezdett el futballozni szülővárosa csapatában, a TJ Susicében, és 2002-ben lett a Slavia Praha játékosa. A klub ifjúsági csapatával 2004-ben részt vett az egyik legnagyobb gyermektornán, a Nike Premier Cupon, amelynek csehországi vetélkedését megnyerte, majd Európában is a legjobbnak bizonyult a gárda, Pekhartot pedig (aki az együttes kapitánya volt), beválasztották a torna All Star csapatába.

2004 szeptemberében bemutatkozott a cseh U16-os válogatottban, amelyben nyolc mérkőzésen két gólt szerzett, jelenleg pedig az U17-es együttes tagja, márciusban be is talált a belgák elleni Eb-selejtezőn, és a 17 éven aluliak válogatottjában tíz összecsapáson már öt gólnál tart. 2005-ben őt választották meg az év ifjúsági játékosának hazájában, a szezont még a Slavia ificsapatában kezdte, de a téli felkészülést már a felnőtteknél csinálta végig, igaz, a nagyok között tétmeccsen még nem lépett pályára - és ezt már csak a szezon végéig teheti meg.

A külföldi klubok valószínűleg még 2004-ben, a Nike Premier Cupon figyeltek fel rá, és elsősorban Angliából volt nagy az érdeklődés - a legkomolyabb a Tottenhamé volt, amely már 2004 decemberében meghívta Pekhartot a White Hart Lane-re. A londoni egyesület mellett még állítólag a Liverpool FC szerette volna őt megszerezni, sőt, a hírek szerint egy harmadik Premier League-es egyesület is vitte volna, de a jelek szerint a Tottenham lett a befutó. A Spurs sportigazgatója, Damien Comolli elmondása szerint Pekhart július elsején hároméves szerződést ír majd alá az angolokhoz.