Vágólapra másolva!
Manapság egyre elterjedtebb szokás, hogy a kluboknak különböző kabalaállataik vannak, amelyek a mérkőzéseken a pálya szélén tartózkodnak, ezzel hozva szerencsét a csapatnak. Ez a kabala általában egy megfelelő jelmezbe beöltözött ember (mint ahogyan a Ferencvárosnál is történt a zöld sas esetében), de az is előfordul, hogy egy élő állat áll az oldalvonal mellett (Újpesten volt ilyen próbálkozás Viktorral, a buldoggal).

A legnevesebb élő kabalaállattal talán a német 1. FC Köln rendelkezik. A német élvonalbeli klub beceneve (Kecskések) már sejteti, hogy miről van szó: a kölniek hazai meccsein rendszeresen ott van egy kecske, amit a játékosok az öltözőből kifutva rituálisan megsimogatnak. Ezen állat neve a hagyományok szerint Hennes, az elnevezés generációról generációra öröklődik, mint egy jobb királyi dinasztiában, történetünk a néhány éve "hivatalban lévő" VII. Hennesről szól. Az akkori szezon elején ezzel nem is volt hiba a kabalaállattal, a Köln egyedül a Bayern Münchentől szenvedett vereséget a Müngensdorfer-stadionban, több alkalommal viszont gólzáporos győzelmet aratott.

Utána azonban beütött a krach: Nyugat-Európában elterjedt a száj- és körömfájásjárvány, ami miatt minden veszélyeztetett állatfaj karanténba került, nehogy a kór tovább terjedhessen. Ez alól nem volt kivétel, még VII. Hennes esetében sem, így a kabalaállat sem a VfL Wolfsburg, sem az SpVgg Unterhaching elleni hazai találkozókon nem jelenhetett meg.

A kölniek ugyan mindent megpróbáltak, az élő állat helyét egy életnagyságú kartonkecske vette át, de ez nem hozta meg a kellő hatást. Az 1. FC Köln az ominózus két mérkőzésen csak két döntetlenre volt képes, így a játékosok alig várták, hogy VII. Hennes visszatérjen. Erre hamarosan sor is kerülhetett, hiszen a kecskét sikerült beoltatni a kór ellen. A kabalaállat tulajdonosa, Wilhelm Schäfer szerint a nagy semmittevésben Hennes egy kicsit ellustult, de amikorra szükséges, addigra remek formában lesz. "Mostantól kezdve csak répát kap, hogy a következő hazai meccsre ismét topon legyen" - mondta a szerencsét hozó kecske ügynöke (elnézést, tulajdonosa).

Persze nem mindenhol kedvelik ennyire a derék szakállas négylábúakat. Franciaországban például egyenesen sértésnek számít, ha valakit egy kecskével hasonlítanak össze. Néhány éve az Olympique Marseille szurkolói azonban a csapat gyenge szereplése miatti végső elkeseredésükben éppen ezt tették: az AJ Auxerre elleni hazai mérkőzés előtt egy olyan transzparenst függesztettek ki a Vélodrome-stadionban, amelyen 11 kecske volt látható, mindegyikük Marseille-mezben, hátukon a megfelelő számozással és a nevekkel.

A futballistáknak érthető módon nem tetszett ez az összehasonlítás, ám az eredmény egyáltalán nem mutatta, hogy a szurkolóknak nincsen igazuk: az Auxerre ugyanis 1-0-ra legyőzte az OM-t.