Vágólapra másolva!
Az angol FA-kupa mindig híres volt arról, hogy bármi előfordulhat a sorozatban, a 2000-2001-es kiírás sem szűkölködött a meglepetésekben, amelyek közül a legnagyobbat kétségtelenül a harmadosztályú Wycombe Wanderers okozta.

A gárda már azzal túlteljesített minden várakozást, hogy bejutott a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben azonban tovább fokozta a szenzációt, hiszen a Leicester City ellen idegenben harcolta ki a továbbjutást. Nem is akármilyen körülmények között, hiszen a Wanderers az utolsó percben szerezte a győztes találatot, amelynek szerzője egy olyan játékos volt, aki csak egy héttel korábban érkezett a csapathoz.

A Wycombe ugyanis vészes csatárhiányban szenvedett, az összes támadója megsérült, és ezért a gárda mestere, Lawrie Sanchez különös lépésre szánta el magát. Az ITV teletextjén felhívást intézett, hogy ha valaki elég tehetségesnek érzi magát, akkor jelentkezzen a klubnál próbajátékon. Az egyetlen jelentkező Roy Essandoh volt, aki azért nem teljesen ismeretlen labdarúgó, hiszen annak idején játszott az északír utánpótlás-válogatottban, néhány mérkőzésen pályára lépett a skót Motherwell FC-ben, két évet pedig a finn Vaasan PS-ben töltött el.

2000-ben azonban visszatért Angliába, ahol a Rushden and Diamonds nevű amatőr együttesben futballozott. Ügynöke azonban meglátta a teletexten a felhívást, és úgy gondolta, egy próbálkozást megér a dolog. Noha a tesztelésen Roy nem is játszott olyan jól, de mégis két hétre szóló szerződést kötöttek vele. Az egyik bajnokin be is küldték csereként, majd a Leicester City elleni összecsapáson is a kispadon ült. Az utolsó percben aztán eljött az ő pillanata: védhetetlenül fejelte a kapuba a jobbról érkező beadást, továbbjuttatva ezzel csapatát. Amelynek szinte nem is ismerte a tagjait...

A lefújást követően az edző, Lawrie Sanchez (aki annak idején tagja volt az FA-kupa-győztes Wimbledon FC-nek, sőt, ő fejelte a győztes gólt a Liverpool FC elleni döntőben) elégedetten nyilatkozhatott. "Egyedül ő jelentkezett a hirdetésre, és annyira elkeseredett helyzetben voltunk, hogy kéthetes szerződést kötöttünk vele. A becserélésekor csak annyit mondtam, próbáljon nevet szerezni magának, azt hiszem, ez sikerült neki. Kedden lejár a szerződése, lehet, hogy még két héttel meghosszabbítjuk..."

Angliában egyébként is meglehetősen könnyű a profiklubok közelébe kerülni, bár egy 1996-os eset óta kissé óvatosabbak az egyesületek. Akkor ugyanis meglehetősen érdekes dolog történt a Southampton FC-nél. A gárda mesterét, Graeme Sounesst az egyik nap felhívta valaki, aki az akkor a világ egyik legjobb futballistájának számító George Weah-nak adta ki magát, és figyelmébe ajánlott egy Aly Dia nevű, állítólagos szenegáli válogatott játékost.

A futballista meg is jelent a Szentek edzésén, és valóban csodás dolgokat tudott művelni a labdával, aminek hatására Souness rögtön az első csapat keretéhez vette, sőt, a Leeds United elleni hazai mérkőzésen a kispadra is leültette. Majd amikor Matt le Tissier megsérült, akkor a 35. percben pályára is küldte az új szerzeményt, akiről igen hamar kiderült, hogy azon kívül, hogy az orrán is tudja táncoltatni a labdát, nem sok mindent ismer a labdarúgásból.

Souness végül csak a 85. percben cserélte le Aly Diát, de a tréner így is a közröhej tárgya lett, és az esetet azóta is kacagva mesélik az angol labdarúgás szerelmesei.