Vágólapra másolva!
Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 29-én!

1973-ban ezen a napon született Robert Pires, az Arsenal FC francia világklasszisa. A reimsi kissrácnak a híres helyi klub, a Stade Reims volt az első egyesülete. Az élvonalban viszont már az FC Metzben mutatkozott be húszévesen.

Akkoriban még csatárként szerepelt, és rendre tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak, ott volt például az 1996-os olimpián is. Ugyanabban az esztendőben bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, ahol sokáig nem sikerült gyökeret vernie.

Az 1997-98-as idényben viszont megint remekül ment neki a játék, a Metz ezüstérmet nyert a bajnokságban, így bekerült a világbajnokságra utazó keretbe. A vébén mindössze két meccsen szerepelt csereként, majd ezt követően aláírt a Marseille-hez.

Az OM-ben már középpályásként vetették be, de az új szerepkör nem nagyon ízlett neki, ráadásul a marseille-i egyesület is gyengébben szerepelt a vártnál. Ennek ellenére továbbra is tagja maradt a francia válogatottnak, és az Európa-bajnokság döntőjében csereként beállva ő készítette elő a győztes gólt. Akkor úgy tűnt, a Real Madridba igazol, ám hosszas huzavona után mégis az Arsenal FC ajánlatát fogadta el.

Jobban nem is dönthetett volna, az Ágyúsoknál ugyanis Arsene Wenger megtalálta a helyét a középpálya bal oldalán. 2002-ben súlyos sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot, és csak októberben tért vissza a pályára.

Pires igazából 2003 elején lendült játékba sérüléséből felépülve, és tavasszal az Arsenal egyik legjobb játékosa volt. Középpályás létére rengeteg gólt szerzett, összesen kilencszer talált be, amelyek közül minden bizonnyal a Fulham FC elleni dupla, illetve a Leeds United elleni mesterhármas a legemlékezetesebb a számára.

Az év nyarán tevékenyt részt vállalt a Konföderációs-kupa megnyerésében, hiszen a tornán három gólt ért el, majd augusztusban 2006-ig meghosszabbította szerződését az Ágyúsoknál. Azóta is a piros-fehérek egyik meghatározó játékosa, bár az utóbbi időkben több kisebb-nagyobb sérülés is hátráltatja. A közelmúltban a Thierry Henryval koprodukcióban elhibázott tizenegyes miatt került a lapok címlapjaira.