Vágólapra másolva!
A Getafe CF tavaly nyáron jutott fel az első osztályba, és akkor mindenki azt jósolta, hogy a madridi kiscsapat képtelen lesz megkapaszkodni az élvonalban, hiszen az együttes játékoskerete és anyagi lehetőségei tekintetében sem vehette fel a versenyt a riválisokkal. Az edző, az élvonalban szintén rutintalan Quique Flores azonban csodát tett az együttessel. A nyáron aztán a tréner Valenciába távozott, utóda, Bernd Schuster pedig szenzációsan látott munkához: a Getafe hat forduló után veretlenül a tabella első helyén állt!

Az előző idény egyik legnagyobb meglepetése Spanyolországban a Getafe CF szereplése volt. A madridi újonc ugyanis, annak ellenére, hogy a szezon rajtjánál a legtöbb szakértő esélytelennek tartotta a bennmaradásra, megállta a helyét a legjobbak között. Quique Sánchez Flores együttese a szezon első felében még a kiesőzónában tartózkodott, de a tavasszal alaposan feljavult a gárda teljesítménye, és végül a 13. helyen végzett a csapat, amely minden várakozást felülmúlt.

A siker hatására természetesen a nagyobb, gazdagabb klubok felfigyeltek a Getafe kulcsembereire, és közülük többet sikerült is elcsábítaniuk. A legfontosabb távozó a vezetőedző volt, aki a 2004-es bajnok Valenciához szerződött. Utóda az a Bernd Schuster lett, aki legutóbb az élvonalból kiesett Levante UD együttesét irányította.

A német mester úgy döntött, a nyári alapozás egyik szakaszát Magyarországon, közelebbről Bükön végzi el a csapattal, így a Getafe a nyáron tíz napot hazánkban töltött. Erre a túrára már nem utazott el a gárdával az Elchébe igazolt kapus, Sergio Aragoneses, a Bajnokok Ligájába jutott Real Betishez szerződött Álvaro Nano, a kölcsönszerződése lejártával Valenciába visszarendelt középpályás, Raúl Albiol, az RCD Mallorcához szerződött Yordi González és a kameruni Daniel Ngom Komé, valamint az Atléticóhoz visszatért Gabi és a Sevilla FC-től kikölcsönzött Francisco Gallardo.

Magyarországon járt viszont a Real Zaragozától igazolt kapus, Luis García, a Valencia CF egykori középpályása, Jaíme Gavilán, az Atlético Madridtól kölcsönkapott középpályás, Nano, valamint a Ciudad de Murciától megvett támadó, Daniel Güiza.

A csapat már Magyarországon tartózkodott, amikor a vezetőségnek sikerült leigazolnia a Boca Juniors védőjét, Anibál Matellánt, aki korában már szerepelt Európában, az FC Schalke 04 csapatában. A büki edzőtábor után csatlakozott a gárdához a Málaga CF kapusa, José Calatayud, az Atlético Madrid két újabb játékosa, a kölcsönkapott román Cosmin Contra és a végleg megvásárolt szerb Veljko Paunovic, a Levante UD-től érkezett svájci válogatott középpályás, Fabio Celestini, valamint a Real Madridtól megvett Javier Paredes.

A keret tehát alaposan kicserélődött, így nemigen lehetet tudni, mire lesz képes a Getafe az új szezonban. A szakértők többsége ismét a kiesőjelöltek közé sorolta a csapatot, mondván, egy újonc együttes számára mindig a második év a legnehezebb, hiszen addigra már alábbhagy a lelkesedés, és az ellenfelek is kiismerik a csapat játékát. Erről a Getafe esetében szó sem volt, hiszen Schuster érkezése új motivációt és új taktikát hozott a gárda számára, amely szédületesen kezdte a bajnokságot.

A csapat rögtön az első fordulóban hatalmas meglepetést okozott, hiszen a madridiak idegenben verték 2-0-ra a tavalyi bajnokság ötödik helyezettjét, az RCD Espanyolt. Az Athletic Bilbao elleni hazai döntetlen után ismét felerősödtek a kritikus hangok, de egy héttel később a játékosok ismét elhallgattatták őket: a Deportivo Alavés ellen egy remek találkozón 4-3-ra győzött a Schuster-csapat idegenben. Újabb hazai mérkőzés, és újabb 1-1-es döntetlen következett (ezúttal az RCD Mallorca ellen), ami azt jelentette, hogy négy forduló után a Getafe továbbra is veretlen volt, és a tabella második helyén állt.

Az ötödik játéknapon egy meglehetősen pikáns mérkőzés várt a csapatra, hiszen a városi rivális Atléticóhoz látogatott az együttes, és a Vicente Calderón stadion sokaknak ismerős lehetett, hiszen nemcsak Schuster, de szinte a fél csapat viselte korábban a "matracosok" piros-fehér csíkos mezét.

Azon a találkozón is folytatódott a gárda nem várt remeklése, hiszen Mariano Andrés Pernía góljával a Getafe 1-0-ra győzött, és tartotta magát a második helyen. A hatodik fordulóban egy talán még az Atlético elleninél is érdekesebb 90 perc következett, hiszen az a Valencia CF volt a Coliseum Alfonso Pérez vendége, amelynek kispadján az a Quique Flores ült, aki néhány hónappal ezelőtt még a Getafét irányította. Hiába vezetett a bajnoki címre törő vendégcsapat David Villa góljával, a hazaiak Riki és Redondo révén fordítani tudtak, és 2-1-re megnyerték a mérkőzést. Ez a siker pedig azt jelentette, hogy a hatodik forduló után a Getafe nevével kezdődött a spanyol bajnokság tabellája!

Nem csoda tehát, hogy mindenki úszik a boldogságban a kiscsapatnál, az egyetlen figyelmeztető jel az lehet a gárda számára, hogy Bernd Schuester előző csapatával, a Levantéval is hasonlóan jól kezdte a legutóbbi szezont, aztán az együttes a bajnokság végén kiesett az élvonalból.