Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 7-én!

1973-ban ezen a napon született Sami Hyypiä, a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool FC finn védője. A porvoo-i származású játékos a MyPa csapatában kezdte pályafutását. Húszéves volt, amikor bekerült az első csapatba, amelyben akkoriban egy Jari Litmanen nevű futballista volt a legnagyobb sztár.

Hyypiä egy év alatt stabil kezdőember lett, és védő létére a gólszerzés is jól ment neki: 1994-ben öt, egy évvel később pedig három alkalommal volt eredményes. A válogatottban is igen hamar bemutatkozhatott, már 1994-ben magára húzhatta a címeres mezt. Akárcsak a finn játékosok többsége, ő is szerette volna külföldön folytatni pályafutását, és erre 1995 nyarától volt lehetősége, amikor is a Willem II szerződtette csapattársával, Joonas Kolkkával együtt.

Hyypiä Hollandiában is megállta a helyét, bár a gólszerzés itt már nem ment olyan jól neki. Nagy szerepe volt azonban abban, hogy a gárda nagy meglepetésre kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplést. A BL azonban nem csábította Hyypiät, aki lemondott a nemzetközi szereplésről a Liverpool FC kedvéért. A Vörösök meglehetősen ingatag védelemmel rendelkeztek az idő tájt, és a finn játékosnak - a svájci Stéphane Henchoz-val együtt - ezen kellett javítania.

Hyppiä hamar megmutatta, hogy valóban képes felvenni az angol bajnokság ritmusát, és gyorsan a csapat egyik legjobbjává nőtte ki magát. Nagy szerepe van abban, hogy a Liverpool FC az elmúlt években ismét bekerült Európa legjobbjai közé. Tagja volt a 2000-ben UEFA-kupát, idén Bajnokok Ligáját nyert együttesnek. Az elmúlt esztendőkben az Anfield Road egyik kedvencévé vált, több időszakban is csapatkapitánya volt a Poolnak. Sokak szerint jelenleg Jamie Carragherrel a világ egyik legjobb védőkettősét alkotják.