Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 6-án!

2001-ben ezen a napon vb-selejtezőt játszott Olaszország ellen Magyarország válogatottja. A szövetségi kapitánynak, Gellei Imrének akkor jóval több ideje volt azon gondolkodni, hogyan is állítsa össze csapatát az olaszok elleni mérkőzésre, mint a románok elleni találkozó előtt, amikor tulajdonképpen két nap állt a rendelkezésére, hogy megismerkedjen a futballistákkal.

A "gondolkozási időszak" eredményeként kikerült a keretből Horváth Ferenc és Korsós György, Illés Béla és Halmai Gábor pedig lemondta a válogatottságot, így a mester rájuk sem számíthatott. Bekerült viszont a keretbe a Debrecenben jól teljesített Kuttor Attila, ismét meghívót kapott Miriuta Vasile, és az utánpótláscsapatból Bodnár Lászlóra is a felnőttek között számítottak.

Gellei végül több taktikai változtatást is végrehajtott a románok elleni mérkőzéshez képest: maradt a négyhátvédes vonalvédekezés, ám a jobb oldalon Bodnár, középen pedig Kuttor is bekerült, Sebők Vilmos pedig amolyan elősöprögetőt játszott. Giovanni Trapattoninak kellemesebb gondjai voltak, az olasz közvélemény ugyanis egy emberként követelte a squadra azzurrába Roberto Baggiót, ám ő ennek ellenére sem kapott meghívót: a csatársorban Alessandro del Piero és Filippo Inzaghi szerepelt, mögöttük Francesco Totti irányított, míg a sérült Alessandro Nestát Marco Materazzi pótolta a védelemben.

Az már az első percektől kezdve látszott, hogy bár a magyar gárda tiszteli ellenfelét, ám nem ijed meg tőle: Kabát Péter olyan vehemenciával ugrott neki Paolo Maldininek, hogy a veterán olasz rettentő rosszallóan nézett vissza rá. Bodnárék lelkesedéssel igyekeztek pótolni a kétségtelenül meglévő tudásbeli különbséget, és ez többé-kevésbé sikerült is. Bár a taljánok előtt rögtön az első percekben adódott egy-két lehetőség, kis szerencsével akár Tököli Attila is betalálhatott volna, ám Dárdai Pál remek passza után Materazzi az utolsó pillanatban belelépett a lövésébe.

Ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább fölénybe kerültek az olaszok, és egyre-másra dolgozták ki a helyzeteket Király Gábor kapuja előtt, ám a magyar portás csúcsformában védett, és nem kis bravúrral Inzaghi, majd Del Piero ziccerét is megfogta. A Hertha BSC kapusa közvetlenül a szünet előtt azonban már tehetetlen volt, amikor is Del Piero a tizenhatos előteréből végezhetett el szabadrúgást, és a labda védhetetlenül vágódott a felső sarokba. Az már más kérdés, hogy nem biztos, hogy az esetet valóban magyar szabálytalanság előzte meg...

A szünetben egyik edző sem cserélt, és a forgatókönyv nem változott: az olaszok támadtak, majd az idő elteltével támadgattak, helyzeteik is akadtak, de Király továbbra is parádézott, így a különbség nem nőtt. Amikor a stadionban híre ment, hogy a grúzok vezetnek a románok ellen, az olaszok visszavettek a tempóból, Trapattoni lecserélte a csapat legjobbját, Del Pierót (akit egyébként a közönség végig kifütyült, és Baggiót éltette), és a magyar gárdában is megtörténtek a személycserék: bejött Lisztes Krisztián és Ferenczi István is.

Utóbbi akár ki is egyenlíthetett volna, de nagy helyzetben kapu fölé bombázott. Maradt tehát az 1-0, ami tulajdonképpen mindenkinek jó volt: a taljánok az eredménynek köszönhetően kijutottak a világbajnokságra, mi meg örülhettünk, hogy nem lett súlyos vereség a vége. Ez utóbbi természetesen részben annak is köszönhető, hogy az olasz csapat nem akarta összetörni magát egy kemény idény elején, de az is biztos, hogy a magyar gárda rendkívül fegyelmezetten, nagy lelkesedéssel futballozott.

Olaszország - Magyarország 1-0 (1-0)
Parma, Ennio Tardini stadion, 20 545 néző
v.: González Chávez (paraguayi)
Olaszország: Buffon - F. Cannavaro, Materazzi, Maldini, Zambrotta (Di Livio, 80.), Tommasi, Albertini (Di Biagio, 73.), Totti, Coco, F. Inzaghi, Del Piero (Gattuso, 58.). Szövetségi kapitány: Trapattoni.
Magyarország: Király - Bodnár, Kuttor, Juhár, Mátyus, Pető T., Miriuta (Lisztes, 55.), Sebők V., Dárdai, Kabát (Ferenczi, 66.), Tököli (Egressy, 77.). Szövetségi kapitány: Gellei.
gól: Del Piero (44.)

Harmos Zoltán