Vágólapra másolva!
A francia bajnokságban az elmúlt években többször is előfordult, hogy egy újonc gárda a várakozásokat felülmúlva szerepelt: a CS Sedan 2000-ben hetedik, a Lille OSC 2001-ben bronzérmes, az AS Saint-Etienne pedig legutóbb hatodik lett. Ezzel együtt kevesen gondolták volna, hogy a mostani feljutók közül éppen a Le Mans UC léphet ezen egyesületek nyomdokaiba - pedig a klub kilenc forduló után a hatodik pozíciót foglalta el a tabellán.

A 24 órás autóversenyéről elhíresült város egyesülete sohasem volt állandó résztvevője a francia labdarúgás elitjének, hiszen az élvonalban csak a második világháború alatt szerepelt, amely pontvadászatokat nem is tekintik hivatalosnak Franciaországban.

Így aztán nem kis szenzációt okozott, amikor a Le Mans UC 2003 nyarán felkerült a legjobbak közé, azonban a gárda csak egy idényt töltött el a Ligue 1-ben, és azonnal ki is esett, az utolsó előtti helyen fejezve be a pontvadászatot. A csapat a másodosztályra némiképp meggyengült ugyan, hiszen elment az alapemberek közül Daniel Cousin, Fabrice Pancrate, Philippe Celdran és Dan Eggen - előbbi három a támadórészleget hagyta ott -, de ezzel együtt sikerült azonnal visszakerülni az élvonalba, miután a csapat a második pozícióban fejezte be a Ligue 2 küzdelmeit.

Nem volt meglepő, hogy a feljutást követően a kulcsjátékosok maradtak Le Mansban, a távozók inkább a kiegészítő emberek közül kerültek ki, bár a másodosztályban hét gólt szerzett elefántcsontparti Georges Ba távozását akár érzékeny veszteségként is fel lehetett fogni, és a svájci Alexander Comisetti is 25 bajnokin lépett pályára az előző szezonban.

Ezzel együtt a keret inkább erősödött, mint gyengült, és ez elsősorban a külföldi szerzeményeknek volt köszönhető. A nigériai korosztályos válogatott támadót, Edorisi Ekhousehit a tunéziai Espérance Tunistól vették meg, a szerb Marko Basát (aki már hazája válogatottjában is bemutatkozott) az OFK Beogradtól sikerült megszerezni négy évre, a brazil Túlio de Melót az Atlético Mineirótól vették kölcsön (igaz, ő az előző fél évet a dán Aalborg BK-nál töltötte), az elefántcsontparti Koffi N'dri Romaric pedig "természetesen" az SK Beverentől érkezett.

A legfontosabbnak azonban az olasz Juventus FC-vel kötött megállapodás tűnt: a francia kiscsapat ugyanis együttműködési szerződést kötött a torinói óriással, amelynek értelmében a nyáron a Juve két fiatal tehetsége is hozzá került. A 23 esztendős jobbhátvéd, Luigi la Vecchia korábban szerepelt már kölcsönben az Arezzóban, az FC Messinában és az Ascoliban is, míg a svájci David Chiumiento pedig már a Serie A-ban is bemutatkozhatott, igaz, nem a Juve, hanem a Siena színeiben. Mellettük azért az országhatáron belülről is érkezett pár játékos, jelesül a másodosztályú Chateauroux kapusa, Rodolphe Roche, illetve a harmadosztályú GFCO Ajaccio csatára, Ismael Bangoura.

Látható tehát, hogy a játékoskeret alaposan "feltöltődött", ezzel együtt az első fordulóban a címvédő Olympique Lyon ellen a kezdő tizenegyben hét olyan labdarúgó is szerepelt, aki már a 2003-2004-es idényben is az élvonalban játszott a Le Mans színeiben.

Az OL ellen remekül helytállt a gárda, de 2-1-es vereséget szenvedett - a szurkolók aligha gondolták volna, hogy a következő öt mérkőzésen még csak gólt sem kap együttesük, és hat találkozón keresztül őrzi majd veretlenségét. Pedig ez történt: az Olivier Thomas, Basa, Yohann Poulard, Laurent Bonnart összeállítású védelem, illetve mögötte Yannick Pelé kapus fantasztikus teljesítményt nyújtott, a csatársorban pedig De Melo tett ki magáért alaposan, hiszen a brazil támadó négy találatot ért el - a klub máris új szerződést ajánlott neki, amellyel további három évre szeretnék őt az egyesülethez kötni.

Frédéric Hantz edző viszonylag gyorsan megtalálta az ideális tizenegyet, a fent említett védelem például kilenc forduló alatt csak kétszer nem állt össze, és a középpályán is minimális a rotáció. Az egyik változtatásra kényszerű okokból került sor: az első fordulókban rendszeresen pályára lépett Romaric autóbalesetet szenvedett, és már az is csodával határos volt, hogy életben maradt - végül "megúszta" kulcscsonttöréssel, és egyelőre nem tudni, mikor léphet ismét pályára.

Kérdés, hogy mire megy majd az együttes, ha egy komolyabb sérüléshullám eléri - Yohann Hautcoeur máris kidőlt a sorból, de őt egyelőre sikerült pótolni. Éppen ő nyilatkozta egyébként pár napja, hogy véleménye szerint a két évvel ezelőtti, balul sikerült szezon tapasztalata nagyon sokat segít az együttesnek abban, hogy ezúttal jobban szerepeljen - márpedig ha a csapat bennmarad a legjobbak között, akkor valószínűleg maximálisan elégedettek lesznek a játékosok.