Vágólapra másolva!
Az újonc Le Mans UC helyzete már kevéssel a bajnokság kezdete után menthetetlennek tűnt: a gárda kilenc mérkőzés alatt mindössze egyetlen gólt tudott összehozni, és egészen a 13. fordulóig nyeretlen maradt. Ezt követően aztán rövid időre felcsillant a remény a klub és hűséges szurkolói előtt, majd egy újabb nyeretlenségi sorozat következett, amelynek során edzőcserére is sor került az együttesnél.

A Le Mans UC története első élvonalbeli idényét kezdte tavaly nyáron, és azzal minden szurkolója tisztában volt, hogy kedvenceiknek rettentően nehéz dolguk lesz, ha meg akarnak kapaszkodni a legjobbak között, de arra valószínűleg ők sem gondoltak, hogy ilyen döcögősen indul majd a Ligue 1 a gárda számára.

Pedig Thierry Goudet mester a nyári igazolások során semmit sem bízott a véletlenre: minden egyes kiszemelt próbajátékon vett részt a klubnál, és a szakvezető csak ezt követően döntötte el, hogy szükség van-e az adott focistára. Így is csupa olyan labdarúgó érkezett, akinek már volt valamennyi tapasztalata az első osztályban, amire szükség is volt, elvégre a feljutást kiharcolt keretben mindössze négy olyan focista szerepelt, aki korábban már megfordult a francia elitben.

Mindezzel együtt a bajnokság enyhén szólva is katasztrofálisan kezdődött az egyesület számára, hiszen az első kilenc mérkőzésen mindössze egyetlen gólt ért el a gárda, tizenkét forduló alatt egy összecsapást sem sikerült nyernie, és csupán négy pont állt az együttes neve mellett. Ráadásul az egyik legfontosabb nyári igazolás, a norvég középhátvéd, Dan Eggen súlyos sérülést szenvedett, így aztán Goudet-nak szakítania kellett elveivel, és próbajáték nélkül kellett viharos gyorsasággal igazolnia egy védőt.

A megoldás az RC Strasbourg focistája, Yannick Fischer lett, aki az elzásziaknál már csak elvétve kapott lehetőséget, és a Strasbourg inkább ingyen elengedte, mint hogy tovább folyósítsa fizetését. Igaz, a szakvezető abból a szempontból nem változtatott korábbi felfogásán, hogy ismét egy rendkívül tapasztalt labdarúgót szerződtetett, elvégre Fischer több mint 200 élvonalbeli mérkőzéssel a háta mögött igazolt az újonchoz.

A nyeretlenségi sorozat végül a 13. játéknapon szakadt meg (úgy látszik, Le Mans-ban nem voltak babonásak), és ezt egy meglepően jó széria követte, aminek köszönhetően a már teljesen leírt együttes előtt ismét felcsillant a bennmaradás lehetősége. A következő kilenc találkozón összesen 15 pontot termelt a csapat, a közvetlen riválisok közül legyőzte a Montpellier SC-t, az FC Metzet és az EA Guingamp-ot, és fel is jött a 18. pozícióba, ráadásul a már bennmaradást érő 17. helytől is csak egy pont volt a lemaradása.

Nem csoda, hogy a téli átigazolási időszakban a klub nem volt aktív a játékospiacon, elvégre éppen akkor ment a legjobban a csapatnak, Goudet csak egy focistát szeretett volna megszerezni, de a Stade Rennes középpályása, Philippe Delaye inkább az SC Bastia ajánlatát fogadta el.

Úgy tűnt tehát, hogy a Le Mans mégsem adja olyan könnyen a bőrét, de az OGC Nice elleni győzelmet követően ismét visszaesett a gárda, a következő két összecsapást elveszítette, ráadásul rúgott gól nélkül. Ezzel együtt meglepetésként hatott, amikor a vezetőség az RC Strasbourg elleni hazai vereség után bejelentette, hogy megválik a szakvezetőtől, Goudet-tól, jobban mondva, a vezetőedző sportigazgatói szerepkört kap, és a gárda edzéseit a svájci Daniel Jeandupeux vezeti majd.

Jeandupeux egykoron játékosként is szerepelt Franciaországban (a Girondins Bordeaux-ban futballozott), edzőként pedig dolgozott a Toulouse FC-nél, az RC Strasbourgnál és az SM Caennél is, utóbbi trénereként 1992-ben az év edzőjének választották. Ugyanakkor az elmúlt öt évben egyáltalán nem edzősködött, bár a futballhoz volt némi köze, mert az egyik svájci televíziós társaságnál tevékenykedett szakkommentátorként.

Az edzőváltás nem is ment békésen, mert mint kiderült, Goudet egyáltalán nem volt elégedett a rá kiszabott új szerepkörrel. Jobban mondva azzal még nem is lett volna probléma, azonban szakmai igazgatóként a hírek szerint jóval kevesebb fizetést kapott volna, ami természetesen nem nagyon tetszett neki, és ennek hangot is adott. Szerinte a klub szerződést szegett vele szemben, és ezért kártérítést követel, amiről persze az egyesület hallani sem akar.

Ami a pályán történteket illeti, az eredmények Jeandupeux-vel sem javultak. Az új edző némiképp módosította a taktikát, a korábbi klasszikus 4-4-2 helyett most már amolyan 4-3-1-2-ben játszik a csapat, a védelemben rendszeresen játéklehetőséget adott a korábban teljesen mellőzött Yoann Poulard-nak, ám ezzel együtt a csapat a vezetése alatt további nyolc mérkőzésen maradt nyeretlen. A Toulouse FC ellen végre megint sikerült nyerni, ám a bennmaradást érő pozíció így is hatpontnyi távolságra van.