Vágólapra másolva!
A Portsmouth FC hívei valószínűleg még az ellenségeiknek sem kívánják, hogy végigéljék azt, amit nekik kellett az előző idény során: a klub elnöke, Milan Mandaric új szakmai koncepcióra hivatkozva menesztette a népszerű és sikeres edzőt, Harry Redknappet, hogy utódjával majdnem kiessen a gárda, és csak egy harmadik szakemberrel meneküljön meg. Az új szezon azonban nem ígér sokkal jobbat az egyesület számára.

A Pompey meglehetősen sokat köszönhet tulajdonosának, a horvát származású Milan Mandaricnak, hiszen ha ő nincsen, akkor a klub aligha jut fel a legjobbak közé. A feljutás másik fő letéteményese a tréner, Harry Redknapp volt, aki az élvonalban is remekül szerepelt a gárdával, de valahogyan megromlott a viszony a két sportvezető között, és az elnök tavaly nyáron egy sportigazgatót hozott a klubhoz a horvát Vladimir Zajec személyében.

Az eredmény az lett, hogy Redknapp, akit októberben még a hónap edzőjének választottak meg a Premier League-ben, decemberben lemondott posztjáról, ám az eredmények ezt követően drasztikusan romlottak, és az addig a középmezőnyben szereplő gárda visszaesett a kiesőjelöltek közé. Ezt elsősorban Zajec nyakába varrták, aki valóban erősen megkérdőjelezhető döntéseket hozott az átigazolások frontján, és árpilisban vissza is minősítették sportigazgatóvá, az új vezetőedző pedig a francia Alain Perrin lett.

A gall mesternek, aki Angliában meglehetősen ismeretlennek számított, nehéz dolga volt, hiszen akkor már csak kevesen bíztak abban, hogy a Portsmouth megőrizheti élvonalbeli tagságát, de Perrinnek összejött a bravúr: hét mérkőzésen nyolc pontot szerzett az együttessel, amely így bennmaradt a legjobbak között. Arról nem is beszélve, hogy ezt éppen a legnagyobb helyi rivális, a Southampton FC kárára tették, amely csapathoz Redknapp lemondása után távozott, mindez alaposan megnövelte Perrin népszerűségét a drukkerek szemében.

A vezetőség népszerűségi indexe viszont kissé lecsökkent, amikor szinte azonnal a bajnokság zárása után eladta a csapat legjobb játékosát, a nigériai csatárt, Yakubu Aiyegbenit, aki a maga 13 góljával kulcsszerepet játszott az együttes bennmaradásában. A Middlesbrough FC 11 millió eurót fizetett a támadóért, és ez volt a legnagyobb bevétel, amit a klub egy játékos eladásából szerzett a nyáron, bár távozóban nem volt hiány: a jamaicai csatárt, Ricardo Fullert a Southampton FC vette meg 130 ezer eurónak megfelelő összegért, a többiek pedig ingyen mentek el. Patrik Bergernek, Shaka Hislopnak és Steve Stone-nak is lejárt a szerződése, és a klub egyikőjükkel sem hosszabbított, pedig mindhárman alapembernek számítottak.

Akárcsak a holland védő, Arjen de Zeeuw, akit közvetlenül a bajnoki rajt előtt adtak el az újonc Wigan Athleticnek. Ennek megfelelően természetesen sok új szerzemény érkezett az együtteshez. Az első a sorban a Newcastle United ír középhátvédje, Andy O'Brien volt, akiért hárommillió eurót fizettek (ez majdnem klubrekordnak számít a Portsmouthnál), majd őt követte a kolumbiai Once Caldas középpályása, John Viáfara 2,2 millió euróért.

A dél-afrikai Kaiser Chiefstől megvett Collins Mbesuma ennél valamivel drágább volt, elvégre érte 2,5 millió eurót kellett fizetni, ez persze nem meglepő, elvégre az előző szezonban gólkirályi címet szerzett Dél-Afrikában. A többiek már ingyen vagy kölcsönbe érkeztek a Fratton Parkba: a francia balhátvédet, Grégory Vignalt a Liverpool FC-től kapták meg (igaz, ő az előző idényben a Rangers FC-ben futballozott), a norvég Azer Karadas a Benficától érkezett kölcsönbe, míg a francia középpályás, Laurent Robert a Newcastle Unitedet hagyta ott hasonló módon.

A holland kapus, Sander Westerveld viszont végleg a Pompey-é lett, mivel lejárt a szerződése a Real Sociedadnál. Látható tehát, hogy alaposan kicserélődött az együttes a nyáron, és mindez a nyitó fordulóban is tapasztalható volt, ahol a Tottenham Hotspur elleni kezdő tizenegyben összesen hat új szerzemény szerepelt - plusz az az Ivica Mornar, aki az előző idényben kölcsönben a Stade Rennes-ben futballozott, vagyis Perrin számára ő is új embernek számított.

Nem csoda, hogy a gárda játékából hiányzott az összhang, és a Spurs meglehetősen simán vitte el a három pontot a Fratton Parkból. Ráadásul Karadas rögtön meg is sérült, így aztán a hírek szerint a Portsmouth még egy támadót igazolna: az Olympique Marseille csatáráról, Pegguy Luyinduláról már lecsúsztak, de Mandaric szerint augusztus végéig mindenképpen szerződtetnek még egy játékost. Mindez persze a csapatépítést nem segíti, és a jelek szerint a drukkerekre megint egy izgalmas idény vár, amelynek végén a bennmaradás már siker lenne.