Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 16-án!

1985-ben ezen a napon játszotta első Bundesliga-mérkőzését Török József, a Waldhof Mannheim frissen igazolt magyar játékosa. A védő június 29-én lépett utoljára pályára a Zalaegerszegi TE színeiben, majd kétéves szerződést kötött az előző szezonban a Bundesliga hatodik helyén végzett nyugatnémet klubbal.

A 31 éves magyar labdarúgó az első fordulóban nem jutott szóhoz Klaus Schlappner együttesében, ám az első hazai találkozón (a klub a közeli Ludwigshafenben játszotta otthoni mérkőzéseit, mivel ott nagyobb befogadóképességű stadion állt a rendelkezésére) a KFC Uerdingen ellen már játéklehetőséget kapott.

A kockás kalapjáról elhíresült Schlappner edző a Zimmermann - Sebert, Tsionanis, Kohler, Scholz, Dickgiesser, Schlindwein, Schön, Bührer, Klotz, Remark összetételű tizenegyenek szavazott bizalmat (a védelem tengelyében a később világ- és Európa-bajnokságot, BL-t, UEFA-kupát, német és olasz bajnokságot nyert Kohler játszott) a 20 ezer néző előtt rendezett mérkőzésen.

Már az első játékrészben is a Waldhof támadott többet, de a vendég krefeldiek jól védekeztek, így gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok. Közvetlenül a szünet után azonban Thomas Remark révén megszerezték a vezetést a hazaiak, akik a 70. percben a másik támadó, Bernd Klotz találatával növelni is tudták előnyüket.

A biztos vezetés tudatában Schlappner a találkozó hajrájában előbb a fiatal Maurizio Gaudinónak (pályafutása során 294 mérkőzést játszott a német labdarúgás legmagasabb osztályában), majd a 89. percben Töröknek is játéklehetőséget adott. A magyar védő abban a szezonban további négy, a következő idényben pedig három mérkőzést játszott a Bundesligában.

Waldhof Mannheim - KFC Uerdingen 2-0 (0-0)
Ludwigshafen, Südwest-stadion, 20 000 néző
v.: Wiesel.
Waldhof Mannheim: Zimmermann - Sebert, Tsionanis, Kohler, Scholz, Dickgiesser, Schlindwein, Schön (Gaudino, 84.), Bührer, Klotz, Remark (Török, 89.). Edző: Schlappner.
KFC Uerdingen: Vollack - Wöhrlin, Dämgen, Buttgereit (Edvaldsson, 66.), Brinkmann (Loontiens, 80.), W. Funkel, F. Funkel, Feilzer, Klinger, Bommer, Gudmundsson. Edző: Feldkamp.
gól: Remark (46.), Klotz (70.)