Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 31-én!

1976-ban ezen a napon fejeződött be az Egyesült Államok függetlenségének 200. évfordulója alkalmából rendezett torna. Az USA Bicentennial Cupon három válogatott (Brazília, Olaszország, Anglia) mellett a NASL (az észak-amerikai profiliga) All-Star csapata vett részt, soraiban Pelével, Bobby Moore-ral, Giorgio Chinagliával, Ramón Mifflinnel és Mike Englanddel.

A torna első körét május 23-án játszották (Brazília-Anglia 1-0, gól: Roberto; Egyesült Államok-Olaszország 0-4, gól: Capello, Pulici, Graziani, Rocca), majd öt nap múlva léptek ismét pályára a csapatok (Egyesült Államok-Brazília 0-2, gól: Gil 2, Anglia-Olaszország 3-2 gól: Channon 2, P. Thompson, ill. Graziani 2). Az utolsó fordulóban Brazília 4-1-re verte Olaszországot (gól: Gil 2, Zico, Roberto, ill. Capello - a mérkőzésen Lulát, Bettegát és Causiót is kiállította az uruguayi Barreto), így a selecao megszerezte a tornagyőzelmet, Anglia pedig a második helyért szállt harcba a még pont nélkül álló hazai szelekció ellen.

A szigetországiak az idő tájt nem tartoztak Európa közvetlen élvonalába, az 1970-es mexikói világbajnokság óta egyetlen nagy tornára sem sikerült kijutniuk, Észak-Amerikába is néhány kivételtől (Ray Clemence, Gerry Francis, Trevor Brooking, Channon, Kevin Keegan) eltekintve javarészt ismretlen, fiatal játékosokkal utaztak. Donald Reevy szövetségi kapitány a három mérkőzésen mind a 20, a tengerentúlra elvitt játékosát pályára küldte.

Philadelphiában a korábbi mérkőzésekhez képest (a többi találkozót New Yorkban, New Havenben, Los Angelesben, Washington és Seattle-ben játszották) szerény érdeklődés, mindössze 16 239 néző mellett az angolok könnyed győzelmet arattak, 2-0-s félidő után 3-1-re győztek, góljaikat Keegan (2) és Francis szerezték, míg az amerikai publikumot Scullion találata ugrasztotta talpra. A kupát így a hatpontos Brazília nyerte (ott volt a csapatban Leao, Rivelino, Roberto Dinamite, Zico, Falcao, Marinho), Anglia (4), Olaszország (2) és a házigazdák pont nélkül végzett csapata.