Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 30-án!

2001-ben ezen a napon kezdődött a Konföderációs-kupa, amelyet a következő évi világbajnokság főpróbájának tartott a két rendező ország, a Koreai Köztársaság és Japán. Az első napon a világbajnok Franciaország válogatottja Dél-Korea ellen bebizonyította, hogy komolyan veszi a tornát, hiszen a világ- és Európa-bajnok gárda kissé tartalékosan is legázolta az ázsiaiakat.

A gallok kezdőcsapatában több olyan játékos is szerepelt, akik alapesetben csak kiegészítő embernek számítanak, de most lehetőséget kaptak a bizonyításra, és egytől egyig élni is tudtak vele. Igaz, a kapuban Ulrich Raménak nem volt sok feladata, de azt a pár labdát, ami a kapuja felé irányult, magabiztosan hárította. A védelemben Mickael Silvestre kifogástalanul futballozott, Willy Sagnolnak azonban akadtak problémái, különösen a második félidőben, amikor majd mindegyik koreai támadás az ő oldalán futott.

A középpályán az újonc Eric Carriere megmutatta, hogy nem véletlenül lett ő a francia bajnokság gólpasszkirálya: két találatnál is ő volt az előkészítő, elöl pedig az Olympique Lyon támadója, Steve Marlet parádés góllal tette le a névjegyét. A csatár, aki most másodszor húzhatta fel a címeres mezt, egy szögletet követően a levegőben úszva, ollózó mozdulattal juttatta a labdát a hálóba. A gallok ezzel a találattal szereztek vezetést, majd az ismét kifogástalanul futballozó Patrick Vieira távoli bombájával növelték előnyüket - a középpályás most volt először eredményes a nemzeti csapatban.

A franciák még azt is megengedhették maguknak, hogy Christophe Dugarry kihagyjon egy tizenegyest, mert az első játékrészben csapatuk tetszés szerint alakította ki helyzeteit, de szerencséje is volt: a harmadik találatnál ugyanis a földön fekvő Nicolas Anelka térdéről pattant a hálóba a labda. A szünet után a gallok kissé visszavettek a tempóból, ami lehetőséget adott a koreaiaknak arra, hogy vezessenek pár támadást, amire az első játékrészben alig volt módjuk.

Az ázsiaiak a két csapat közötti tudáskülönbséget hatalmas elszántsággal igyekeztek pótolni, de még így is csak egy veszélyesebb helyzetet tudtak kialakítani Ko Dzsung Szu révén. A vendégeknél eközben több csere is történt, és a frissen beálltak közül Youri Djorkaeff és Sylvain Wiltord is feliratkozott a gólszerzők közé, míg Olivier Dacourt pályafutása első válogatottságát ünnepelhette. A mérkőzés legnagyobb tanulsága a koreaiak számára az volt, hogy még rengeteget kell dolgozniuk ahhoz, hogy ütőképesebb válogatottjuk legyen, de a szurkolóknak már ez a teljesítmény is elég volt, a lelkes koreai közönség a hazaiak minden egyes sikeresebb megmozdulását hatalmas ovációval fogadta.

A címvédő Mexikó már kevésbé tudott bizonyítani, sima vereséget szenvedett Ausztrália tizenegyétől. A közép-amerikaiak egyedül annak örülhettek, hogy csapatkapitányuk, Claudio Suárez 157-szer volt válogatott, és ezzel utolérte a világranglista élén álló egyiptomi Hoszam Hasszánt. A védőnek azonban nem volt jó napja, hiszen a mexikóiakhoz hasonlóan tartalékos ausztrál válogatott helyzetek sokaságát dolgozta ki.

A Socceroos első góljára 19 percet kellett várni, akkor a Sheffield Unitedben szereplő Shaun Murphy csukafejese került a hálóba, majd az 54. percben Josip Skoko húszméteres lövése talált utat a kapuba. Ezt követően az ausztrálok már csak azzal törődtek, hogy megtartsák előnyüket, igaz, ez nem esett nehezükre, mert a mexikói csapat még helyzetig sem tudott eljutni.

Koreai Köztársaság - Franciaország 0-5 (0-3)
Daegu, Daegu Sport Complex, 61 500 néző
vezette: Gandur (egyiptomi)
Koreai Köztársaság: Li Dzsae Vun - Csoj Szung Jong, Szong Csong Gug, Kim Tae Jung (Ha Szeok Dzsu 76.), Li Min Szung, Hong Mjung Bo, Ju Szang Csul, Li Jung Pjo (Hvang Szun Hong 46.), Park Dzsi Szung, Ko Dzsong Szu (An Hjo Jeon 70.), Szeol Ki Hjeon. Szövetségi kapitány: Hiddink.
Franciaország: Ramé - Sagnol, Desailly, Silvestre, Lizarazu, Vieira, Carriere, Pires (Dacourt 84.), Dugarry (Djorkaeff 74.), Anelka, Marlet (Wiltord 67.). Szövetségi kapitány: Lemerre.
gól: Marlet (9.), Vieira (19.), Anelka (34.), Djorkaeff (80.), Wiltord (90.).

Ausztrália - Mexikó 2-0 (1-0)
Szuvon, World Cup stadion, 6232 néző
vezette: Tangawarima (zimbabwei)
Ausztrália: Schwarzer - Muscat, Okon, T. Vidmar, Popovic, Skoko (Foxe 70.), Lazaridis (Thompson 78.), Zdrilic (Chipperfield 64.), Murphy, Corica, Zane. Szövetségi kapitány: Farina.
Mexikó: O. Sánchez - Suárez, Oteo, Davino, M. A. Ruíz (Osorno 48.), Rodríguez, Abundis, Borgetti, Pardo, Coyote (Victorino 48.), V. Ruíz (Reyes 64.). Szövetségi kapitány: Meza.
gólszerző: Murphy (18.), Skoko (54.)