Vágólapra másolva!
Az FC Sochaux az elmúlt két évben kiválóan szerepelt a Ligue 1-ben, és az ambiciózus kiscsapatok példaképévé vált a tudatos szakmai munkának köszönhetően. A jelenlegi pontvadászatban azonban sikerült elhomályosítani az előző évek eredményeit, és a jelek szerint a nyáron nagy változások várhatóak: nemcsak focisták, hanem a szakvezető, Guy Lacombe is távozhat.

Azt már a szezon elején is sejteni lehetett, hogy ezúttal nem fog minden olyan flottul menni az FC Sochaux háza táján, mint korábban. Az ugyan nem jelentett meglepetést, hogy a holtszezonban a klub eladta legjobb játékosait, hiszen várható volt, hogy nem tudja megtartani az értékeit, a szakvezető, Guy Lacombe azonban meglehetősen elégedetlen volt azzal, hogy sem Benoit Pedrettit, sem pedig Pierre-Alain Frau-t nem sikerült időben pótolni. A csapatkapitány és az első számú gólvágó helyére a bajnoki rajtig senki sem érkezett, csupán az átigazolási időszak utolsó napjaiban szerződtette az egyesület Romain Pitau-t és a brazil Ilant, a szakember pedig nem rejtette véka alá azon véleményét, hogy dühös a vezetőségre, amiért a bajnokság közben kell új csapatot építenie.

Az eredmények pedig alátámasztották az edző véleményét, hiszen a bajnoki rajt pocsékra sikeredett, kilenc forduló után a csapat mindössze a 14. helyet foglalta el a tabellán, igaz, az UEFA-kupában viszonylag jól szerepelt. Ezt követően aztán úgy tűnt, hogy a Sochaux-nak sikerül kilábalnia a hullámvölgyből, hiszen a gárda egy nyolc mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkált, és máris a harmadik pozícióban találta magát. Pedig abban az időszakban a sérülések sem kerülték el az együttest, két alapember is hosszú időre kidőlt a sorból, ráadásul mindketten a védelemből: a nyáron igazolt bekk, Lionel Potillon, illetve a saját nevelésű balhátvéd, Sylvain Monsoreau is a maródiak listájára került. Utóbbi pozícióját azonban a középpályáról egy sorral hátrébb lépett Jérémy Mathieu remekül betöltötte, a védelem tengelyében pedig Souleymane Diawara játszott kitűnően.

Mindeközben az elnökség igyekezett meghosszabbítani néhány kulcsember kontraktusát, így rövid időn belül a szenegáli Omar Daf, a kapus Teddy Richert és a marokkói csatár, Dzsauad Zairi is új szerződést írt alá, úgy tűnt tehát, hogy a helyzet rendeződik a klub háza táján.

A veretlenségi sorozatot azonban egy nyeretlenségi széria követte, a következő hat játéknapon az együttes mindössze két pontot gyűjtött, és vissza is zuhant a tizedik pozícióba, és azóta hiába próbál feljebb kapaszkodni, a rövidebb fellángolásokat mindig visszaesés követi. Pedig akadtak biztató momentumok, elsősorban az ifjú támadó, Jérémy Menez feltűnését kell említeni, aki az AS Monaco elleni találkozón mesterhármast vágott, és ezzel a francia élvonal történetének legfiatalabb játékosa lett, aki erre képes volt. A mindössze 18 esztendős, saját nevelésű csatár iránt persze rögtön nagy lett az érdeklődés Európa-szerte, de ugyanez elmondható a csapat jó néhány játékosáról is - a nagy klubok annak ellenére figyelik a Sochaux-t, hogy a gárda ebben a szezonban csak a középmezőnyben szerepel a bajnokságban.

Menezt például a Manchester United és az Arsenal FC is kiszemelte, igaz, a Vörös Ördögök már akkor felfigyeltek a csatárra, amikor még csak a tartalékok között ontotta a gólokat, hiszen a MU tavaly vette fel vele először a kapcsolatot. A tinédzser támadó azonban korához képest meglepő higgadtságot árult el, és kijelentette, hogy először nevelőegyesületében szeretné beverekedni magát tartósan a kezdők közé, egyelőre nem gondolkozik külföldi szerződésben. Való igaz, Menez az utóbbi hetekben már csereként sem nagyon kap lehetőséget, pedig az együttes támadórészlege nem remekel: a legutóbbi 14 fordulóban mindössze 11 gólt ért el a csapat, bár egy kivételtől eltekintve ezeket mind a csatárok szerezték, vagyis nem annyira velük van a probléma.

Menez tehát valószínűleg marad, jó néhányan viszont szinte biztosan távoznak a nyáron. A nigériai középpályás, Wilson Oruma szerződése például lejár, és bár az egyesület tárgyalt vele a kontraktus meghosszabbításáról, a focista olyan igényekkel állt elő, amit a klub nem akart teljesíteni. Orumát elsősorban az AS Monaco csábítja, de a Paris-SG is szívesen megszerezné, míg a bal oldalon a védelemben és a középpályán is bevethető Mathieu-t, akinek kontraktusa még egy évig érvényes, az Olympique Lyon környékezte meg. Minden bizonnyal ő sem marad Sochaux-ban, és Monsoreau iránt is nagy az érdeklődés, bár őt a klub mindenképpen szeretné megtartani. Nem mondható el azonban ugyanez a trénerről, Guy Lacombe-ról, akinek távozása szintén valószínűsíthető.