Vágólapra másolva!
A címvédő Manchester United szombaton a cardiffi Millennium-stadionban tizenkettedik alkalommal nyerheti meg az angol labdarúgó FA-kupát, míg az Arsenal tizedszer lehet a legjobb.

Sir Alex Ferguson tanítványainak fontos lenne a győzelem, hiszen az utóbbi évek egyik leggyengébb szezonján vannak túl: a Premier League-ben csak a harmadik helyen végeztek, a Bajnokok Ligájában pedig már a nyolcaddöntőben elvéreztek. Arsene Wenger gárdája hasonló cipőben jár, címvédőként második lett a pontvadászatban, a BL-ben pedig a legjobb 16 között a Bayern Münchennel szemben esett ki.

A két csapat ebben a szezonban már ötödször találkozik: a Szuperkupának beillő Community Shielden a londoniak nyertek 3-1-re, a Premier League-ben a MU hazai pályán 2-0-ás, idegenben 4-2-es diadalt aratott. A Ligakupa negyeddöntőjében a manchesteriek 1-0-ra győztek az Old Traffordon.

A cardiffi finálé előtt az is nagy kérdés, miként reagálnak a MU-szurkolók az elmúlt napok történéseire. Manchesterben ugyanis viharos napokat élnek meg, mióta hétfőn Malcolm Glazer amerikai üzletember többségi tulajdonos lett. A szurkolók az FA-kupa-döntőre időzítik tiltakozásukat, a tervek szerint többségük fekete ruhában tiltakozik.

Az eddigi győztesek
11: Manchester United
9: Arsenal
8: Tottenham Hotspur
7: Aston Villa
6: Blackburn Rovers, Newcastle United, FC Liverpool
5: Everton, The Wanderers, West Bromwich Albion
4: Bolton Wanderers, Manchester City, Sheffield United, Wolverhampton Wanderers
3: Sheffield Wednesday, West Ham United, Chelsea
2: Bury, Nottingham Forest, Old Etonians, Preston North End, Sunderland
1: Barnsley, Blackburn Olympic, Blackpool, Bradford City, Burnley, Cardiff City, Charlton Athletic, Clapham Rovers, Coventry City, Derby County, Huddersfield Town, Ipswich Town, Leeds United, Notts County, Old Carthusians, Oxford University, Portsmouth, Royal Engineers, Southampton, Wimbledon

az utóbbi tíz év döntőiben
1995: Everton - Manchester United 1-0
1996: Manchester United - FC Liverpool 1-0
1997: Chelsea -Middlesbrough 2-0
1998: Arsenal - Newcastle United 2-0
1999: Manchester United - Newcastle United 2-0
2000: Chelsea - Aston Villa 1-0
2001: FC Liverpool - Arsenal 2-1
2002: Arsenal - Chelsea 2-0
2003: Arsenal - Southampton 1-0
2004: Manchester United - Millwall 3-0