Vágólapra másolva!
Két héttel ezelőtti gyomorszűkítő műtéte után 11 kilót fogyott Diego Maradona, az argentin futball élő legendája.

A mindössze 167 cm magas szupersztár már-már kórosan elhízott: amikor befeküdt a kórházba, a mérleg 122 kilogrammot mutatott. "Dundiego" orvosai szerint könnyen elképzelhető, hogy az év végére újabb 40 kilótól szabadulhat meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által - Pelével együtt - az évszázad játékosának megválasztott irányító.

Maradona neve profi pályafutásának bejezése után sem került le a pletykalapok címoldaláról: a kábítószer rabjává vált, és folyamatos botrányok zajlottak körülötte. Kokainfüggőségétől egy kubai klinikán próbált több alkalommal is megszabadulni, a terápia azonban nem volt igazán sikeres, a volt sztár újra és újra visszaesett.

Testsúlya eközben folyamatosan növekedett, az argentinok imádott Diegója óriási pocakot eresztett, és szinte a felismerhetetlenségig elhízott. Tavaly áprilisban szívproblémákkal és légzési rendellenességekkel az egyik Buenos Aires-i kórház intenzív osztályára is be kellett szállítani.

Az 1986-os mexikói világbajnokságon győztes csapat vezéregyéniségének állítása szerint november elején megszabadult kokainfüggőségétől, ám továbbra is aláveti magát kezeléseknek. Mint elmondta, teljes gyógyulását követően sportkommentátorként vagy utánpótlásedzőként szeretne dolgozni, emellett drogprevenciós programokban kíván közreműködni.

A gyomorszűkítő műtétnek a gyomor és a vékonybél kapacitáscsökkentése révén étvágymérséklő hatása van. A nem túl régóta alkalmazott eljárás erősen elhízott emberek esetében általában eredményesen járul hozzá a testsúly jelentős mértékű csökkentéséhez.