Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 6-án!

1981-ben ezen a napon csupán edzés várt az Argentínában túrázó magyar válogatottra. A vb-selejtezőkre készülő keret január 29-én utazott el Dél-Amerikába, ahol Mar del Platában rendezte be főhadiszállását. Mészöly Kálmán csapata első mérkőzését az Independientével játszotta, és 2-1-es vereséget szenvedett. A találkozó utolsó percében Bodonyi Béla óriási egyenlítési lehetőséget szalasztott el.

Két nappal később az ország egyik legnépszerűbb klubja, a River Plate várt a mieinkre. A Fillol, Passarella, Tarantini, Alonso nevével fémjelzett egyesülettől szintén 2-1-re kapott ki csapatunk, a lassan szokásossá váló balszerencsés pillanat azon a napon Zombori Sándor nevéhez fűződött, aki tizenegyest hibázott.

Válogatottunkra a következő két hétben még a Talleres Córdoba, az Argentinos Juniors és a Huracán elleni 90 perc várt, a szövetségi kapitányra pedig sok-sok kérdés megválaszolása. "A dél-amerikai túra tapasztalatai alapján úgy érzem, hogy a selejtezőkön feltétlenül szükségünk lesz az idegenlégiósok, így Fazekas, Bálint és Müller játékára is" - nyilatkozta akkor Mészöly.

1986-ban ezen a napon (is) nagyüzem volt a Sportkórházban, az intézmény kiváló sebészeire két labdarúgó műtéte várt. A Pécsi MSC válogatott védőjét, Róth Antalt csigolyaív-szakadással, míg a Ferencvárosi TC fiatal támadóját, Zsinka Jánost bokaporccal operálták. A baranyaiak játékosa ezen orvosi beavatkozás miatt nem lehetett ott márciusban a brazilveréskor (Magyarország-Brazília 3-0), de hasonló okok miatt nem számíthatott Mezey György Péter Zoltánra és Nyilasi Tiborra sem.

1994-ben ezen a napon mutatkozott be a Santos FC első csapatában Pelé fia. Az 1970-ben született Edson Cholby do Nascimento édesapjával ellentétben nem a kapusok riogatásával foglalkozott, hanem inkább a csatárok eszén próbált meg túljárni, lévén kapusként szerepelt. A debütálás nem sikerült túl jól, hiszen a Santos hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Santo Andrétól.

Dévényi Zoltán