Élő:
Vágólapra másolva!
A Real Sociedad szurkolói két, igencsak ellentétes szezonon vannak túl: kedvenceik előbb hatalmas meglepetésre ezüstérmet szereztek a Primera Divisiónban, majd ezt követően kis híján kiestek a legjobbak közül - többé-kevésbé ugyanazzal a garnitúrával. A nyáron aztán nagy változások történtek az egyesület háza táján; elment a sikeredző, Raynald Denoueix, és gárda több alapembere is, így aztán jelenleg nehéz eldönteni, hogy a baszkok mire is lesznek képesek.

Az évtized elejének szenvedése után hatalmas meglepetés volt, amikor a Real Sociedad a 2002-2003-as pontvadászatban kis híján megszerezte a bajnoki címet, és végül ezüstérmes lett, de a szenzációs szereplést nem tudta tartóssá tenni a gárda. Az előző idényben a korábban szokatlan kettős terhelés (a Bajnokok Ligájában ráadásul továbbjutott csoportjából a csapat) már túl sok volt az együttes számára, és az előző évet még kieső helyen zárta az alakulat. Ennek ellenére januárban meghosszabbították a tréner, Raynald Denoueix szerződését, hiszen az előző évi sikert elsősorban neki tudták be a szakértők, és tavasszal javított is szereplésén a csapat. Februárban már a kilencedik pozíciót foglalták el a baszkok, és egy jó hajrával még feljebb jöhettek volna a tabellán, de ehelyett újabb mélypont következett, és végül csak a 15. lett az együttes, márpedig ez a klub történetének legrosszabb helyezése az élvonalban - eddig csak egyszer, 1962-ben végzett ilyen rossz pozícióban, és ez akkor a kiesést jelentette.

Most ugyan bennmaradt a legjobbak között a gárda, ezzel együtt a vezetőség és a szurkolók bizalma is megrendült Denoueix-ban, aminek eredménye az lett, hogy a januári szerződéshosszabbítás ellenére a nyáron menesztették a szakembert. A Real Sociedad új mestere egy tősgyökeres baszk edző, José María Amorrortu lett, aki eddigi pályafutása során csak Baszkföldön dolgozott: legutóbb a másodosztályú Eibarnál, korábban a Barakaldónál és az Amorebietánál, 1992 és 1994 között pedig az Athletic Bilbao pályaedzője volt, ahol beugróként pár mérkőzés erejéig a csapat teljes irányítását is magára vállalta.

Nem csak az edző személye jelentette a változást San Sebastiánban, hiszen a játékoskeretben is fontos események történtek: a két évvel ezelőtti sikercsapat meghatározó labdarúgói közül többen is elhagyták a klubot. A leginkább szignifikáns távozó a fiatal középpályás és egyben csapatkapitány Xabi Alonso volt, akiért a Real Madrid és az FC Barcelona vetélkedett, hogy végül a Liverpool FC vegye meg őt 16 millió euróért. De elment még a bal oldali középpályás Javier de Pedro, igaz, ő az előző idényben már keveset játszott; eladták az argentin védőt, Gabriel Schürrert, aki a görög Olympiakoszba szerződött; a norvég bekk, Björn Tore Kvarme a francia SC Bastiához írt alá; a valóságos őskövületnek számító Agustín Aranzábal pedig 13 évnyi szolgálat után a Real Zaragozába igazolt.

A tavaly nyáron szerződtetett focisták közül megváltak Lionel Potillontól és a koreai Lee Chun-soo-tól, utóbbit a CD Numanciának adták kölcsön, vagyis összesen hét olyan futballista távozott, akik a legutóbbi pontvadászatban rendszeresen pályára léptek a Sociedad színeiben. Valerij Karpint ugyanakkor sikerül meggyőzni arról, hogy eredeti terve ellenére maradjon még egy szezon erejéig, az orosz középpályás ugyanis vissza akart vonulni.

Ehhez képest az erősítés viszonylag szerénynek mondható. A legfontosabb (ugyanakkor a legnehezebb) feladatnak Xabi Alonso pótlása tűnt, amit azonban a körülményekhez képest sikerült jól megoldani, a baszkok ugyanis megszerezték a Rangers FC spanyol középpályását, Mikel Artetát. Az egykori Barcelona-nevelés korábban a Paris Saint-Germainben is megfordult, a Primera Divisiónban viszont még sohasem lépett pályára, ugyanakkor alapembere volt a korosztályos spanyol válogatottnak. Ő ráadásul San Sebastián-i születésű, vagyis tulajdonképpen hazatért.

Ami a védelmet illeti, leginkább ez a csapatrész gyengült meg a nyáron, de a bajnoki rajtig csak egy új szerzemény érkezett a hátsó alakzatba. A baszkok az FC Internazionale francia balhátvédjét, Jérémie Bréchet igazolták le, akinek Olaszországban nem nagyon sikerült a beilleszkedés, és csupán nyolc bajnokin szerepelt a milánóiaknál, így aztán nem nagyon marasztalták. Rajta kívül még több, az előző szezonban kölcsönadott fiatal focistával hosszabbítottak szerződést, így Mikel Alonsóval (Xabi Alonso öccsével) és Mikael Labakával, de összességében véve a játékoskeret meglehetősen karcsúnak tűnt. Az első fordulóban az újonc Levante UD ellen hazai pályán elért 1-1-es döntetlen is jelzi, hogy a Sociedad valószínűleg most sem fog harcban állni az érmekért (még úgy sem, hogy az átigazolási időszak lejárta előtt megszerezte a brazil védőt, Adriano Rossatót a portugál CD Nacionaltól), de azért a baszkok bíznak benne, hogy a kiesés miatt sem kell izgulniuk majd.