Vágólapra másolva!
Kedden már kora reggel elrepült Prágába a Ferencváros küldöttsége, és este már a Toyota Arénában, a szerdai, Sparta Praha elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágójának helyszínén tart edzést László Csaba, a Fradi vezetőedzője. A cseh újságírók a magyar csapat játékosai közül elsősorban Robert Vagnert rohanták meg, míg Furulyás János, az FTC elnöke kategorikusan cáfolta azt a hétfőn felröppentett hírt, miszerint Szaadi Kadhafi, a líbiai elnök fia lehet a Fradi leendő tulajdonosa.

Ami biztos, extra prémiumért játszik szerda este a Ferencváros és a Sparta Praha is, elvégre mindkét klub számára abszolút kifizetődő lehet a BL csoportkörébe kerülés. A magyar bajnok küldöttsége a siker érdekében kedden korán útra kelt, és a délelőtti órákban már el is foglalta szálláshelyét Prágában. A csapattal tartott a sérült Lipcsei Péter és Udvarácz Milán, s bár a két rutinos játékos nem léphet pályára a Toyota Arénában, a morális egység erősítése okán egyértelmű volt, hogy ők is a társakkal legyenek a visszavágó előtti órákban.

Az elmúlt héten pihentetett Balog Zoltán és Adem Kapic hétfő óta teljes értékű edzésmunkát végzett az együttessel.

A cseh újságírók persze elsősorban honfitársukat, Robert Vagnert rohanták le kérdéseikkel, és a Fradi csatára a következőket nyilatkozta a várható esélyekről: "Gólt kell rúgnunk a továbbjutáshoz, s ha ez sikerül, mi örülhetünk a végén. Természetesen jó lenne, ha sikerülne ismét gólt lőnöm, ám ennél sokkal fontosabb, hogy kivívjuk a továbbjutást. Sőt, továbbmegyek, az sem baj, ha nem lövünk gól, csak ne is kapjunk."

Hasonlóan nyilatkozott Albert Flórián, a magyar futball eddigi egyetlen aranylabdása, szerinte csak akkor van esély a sikerre, ha Husztiéknak sikerül betalálniuk a cseh kapuba. Az említett Husztinak különben ugyancsak megnőtt az ázsiója a cseh lapokban, ami mindenekelőtt a skótoknak lőtt két góljának köszönhető, nem véletlen, hogy Vagner mellett a fiatal válogatott középpályás keltette fel leginkább a cseh zsurnaliszták érdeklődését.

Az összeállítással kapcsolatban László Csaba mindenképpen megvárja a kedd esti edzés végét, de nem kizárt, hogy csak közvetlenül a kezdés előtt adja meg a kezdő tizenegy névsorát. Az azonban valószínűnek tűnik, hogy a sérült Lipcseit Botis helyettesíti a védelem közepén, a középpálya tengelyébe pedig visszakerül a szlovén válogatott Kapic.

A cseheknél Frantisek Straka vezetőedző elsősorban attól tart, nehogy gólt kapjon csapata, amiről ezt mondta: "Jó lenne, ha az idei szezonban ez lenne az első meccsünk, amelyiken nem kapunk gólt. Eddig ugyanis mindig betaláltak az ellenfelek a hálónkba, ráadásul elkerülhető gólokat kaptunk, például Budapesten, a Ferencváros elleni mérkőzésen is. Annak azonban örülök, hogy csatáraink jó formába lendültek, bízom abban, hogy a magyar csapat ellen is bizonyítanak, ám a sikerhez védelmünk stabilitása is szükséges."

A csehek főként a legutóbbi bajnoki fordulóban, az Opava ellen mesterhármast elért Pacandában bíznak. A nyáron, Brnoból igazolt csatár a bajnokságban négy, az Apoel Nicosia elleni Bl meccseken két gólt szerzett, így mondhatni, ő a Sparta jelenlegi legjobb formában lévő játékosa. A Sparta egyébként ugyancsak edzőtáborba vonult, és Straka tréner is csak a kezdés előtt jelöli ki kezdőcsapatát.

A cseh fővárosba mellesleg megérkeztek a ferencvárosi szurkolók előörsei, közülük néhányan már a helyi sörözők kivételes hangulatát is megtapasztalták, a legtöbb Fradi-drukker azonban szerdán kel útra. A Toyota Arénában több mint kétezer zöld-fehér fanatikus bíztatja majd kedvenceit, így talán nem túlzás kijelenteni: szerdára zöldbe borul Prága.

Furulyás Jánosnak, az FTC elnökének Prágában jutott tudomására az a hétfőn felröppentett hír, miszerint Szaadi Kadhafi, a líbiai elnök fia lehet a Fradi leendő tulajdonosa. A Ferencváros első embere minderre így reagált: "Fogalmam sincs, honnan származik ez az információ, nem beszéltem és a jövőben sem kívánok tárgyalni Kadhafival. Erről többet nem is szeretnék mondani, s nem is akarok tovább foglalkozni az üggyel, elvégre szerdán nagyon fontos mérkőzés vár a csapatra."

A szerda esti találkozót a svájci Urs Meier vezeti, akit a legutóbbi portugáliai Eb-n az angol újságírók pellengérre állítottak, mivel a britek szerint a helvét sípmester a Portugália elleni negyeddöntő hajrájában nem adta meg Sol Campbell - szerintük - szabályos gólját. A mérkőzést 20.05-től a TV2 egyenes adásban közvetíti.

Bánki József