Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa selejtező második fordulójában két magyar csapat próbálja kiharcolni a főtáblára jutást, az Újpest a svájci Servette, a Budapest Honvéd a lengyel Amica Wronki ellen lép pályára. Az első mérkőzésre augusztus 12-én, a visszavágóra két héttel később kerül sor.

A július 30-án megtartott UEFA-kupa-sorsolás kegyes volt a lila-fehérekhez, hiszen a szóba jöhető ellenfelek közül azt a gárdát kapták, amelyet a legtöbben szerettek volna. A genfi Servette FC elleni párviadal egyrészt azt jelenti, hogy az újpestieknek nem kell egy kalandos keleti túrába belevágniuk, másrészt a svájci együttes valamivel könnyebben verhetőnek tűnik, mint egy orosz vagy egy ukrán gárda.

A Servette FC az egyik legrégebbi svájci futballklubnak számít, hiszen még 1890-ben alapították a genfi focirajongók, és az egyesület ott volt a helvét labdarúgás bölcsőjénél. Természetesen már a legelső svájci bajnokságban részt vett az egylet, és 1904-ben már döntőt játszhatott, amit akkor ugyan még elveszített, de három évvel később megszerezte első aranyérmét. Innentől kezdve mindig is ott volt a svájci labdarúgás élvonalában, még sohasem esett ki a helvét első osztályból, begyűjtött viszont 17 bajnoki címet és hat kupagyőzelmet.

Legsikeresebb időszakát talán a hatvanas években élte az egyesület: két egymást követő bajnoki cím mellett (1961 és 1962) ekkor érte el legjobb nemzetközi eredményét, amikor is az 1966-67-es kiírásban a KEK-ben negyeddöntőt játszhatott. A hetvenes és a nyolcvanas években már kevésbé volt sikeres a genfi alakulat, és a kilencvenes években sem kényeztette el drukkereit: utolsó trófeáját 1999-ben gyűjtötte be, amikor is bajnokságot nyert Svájcban.

Az előző szezonban a pályán nem ment rosszul a csapatnak, de azon kívül egyre gyülekeztek a problémák az egyesület háza táján: a vezetőség tekintélyesnek mondható, 11 millió svájci frankos adósságot halmozott fel. A stadion tulajdonosa felé fennálló tartozás miatt még annak a veszélye is felmerült, hogy a gárda nem tudja befejezni az idényt, de végül sikerült megegyezésre jutni, és befektető is érkezett a jól ismert nemzetközi játékosügynök, Marc Roger személyében, aki a klub fő tulajdonosa lett. A pontvadászatot így be tudta fejezni a klub, sőt, megszerezte a bronzérmet, aminek köszönhetően kvalifikálta magát az UEFA-kupába.

A nyáron aztán meglehetősen nagy volt a jövés-menés a klubnál, szinte a teljes játékoskeret kicserélődött. Összesen 16 új labdarúgó érkezett, akiknek többségét Roger hozta a klubhoz: akad közöttük portugál, brazil, nigériai, argentin, chilei, togói, perui és kameruni futballista is. A legnagyobb fogást azonban kétségtelenül a francia pontvadászatból érkezett játékosok jelentették: az irányító középpályás Stéphane Ziani és a román csatár, Viorel Moldovan az FC Nantes-ból érkezett, a védő Jean-Jacques Domoraud-t (aki nem keverendő össze az FC Internazionaléban is megfordult elefántcsontparti Cyril Domoraud-val) az FC Sochaux-tól, a szintén hátvéd Hervé Alicarte-ot pedig a Girondins Bordeaux-tól igazolták le.

A papíron valóban erős keretből a szakvezető, Marco Schällibaum még nem tudott igazi csapatot varázsolni, de a tulajdonos, Marc Roger nem valami megértő: szerinte a klubnak csak a bajnoki cím lehet a célja. Kívánjuk neki: az UEFA-kupára ne kelljen sokáig koncentrálnia...

Ami a közös svájci-magyar futballmúltat illeti, a nemzetközi kupákban eddig tíz alkalommal találkoztak a két ország képviselői, és a mérleg kiegyensúlyozott: öt helvét és öt magyar továbbjutást regisztrálhattunk. Az Újpest eddig mindkétszer kiverte svájci ellenfelét: az 1972-73-as BEK-ben az FC Baselt, egy évvel később ugyanabban a sorozatban az FC Zürichet búcsúztatta. A Servette FC az Intertotó-kupa 1962-63-as kiírásában lépett pályára magyar gárda ellen, és a Tatabánya bizony alaposan elpáholta, a bányászvárosban 6-0-s hazai győzelem született.

Az Újpest és a Servette múltja egy ponton keresztezte egymást: az 1930-ban lebonyolított Bajnokok Tornáján (amelyet akár a mai BL ősének is tekinthetünk) a genfiek házigazdák voltak, és a két gárda az elődöntőben találkozott egymással. Az eredmény 3-0 lett a lila-fehérek javára, akik a döntőben a Slavia Praha ellen is diadalmaskodtak, és hazavitték a trófeát.