Vágólapra másolva!
Szép góllal és technikás futballal mutatkozott be az élvonalban Kanta József. Az MTK fiatal labdarúgója látványos szabadrúgásból szerezte élete első NB I-es találatát, ráadásul testvérével, Szabolccsal első ízben szerepelhetett első osztályú mérkőzésen a kék-fehérek felnőttcsapatában.

- Mennyire izgult első NB I-es fellépése előtt? - kérdeztük Kanta Józsefet.
- Egészséges versenyláz volt bennem, ám a gólom után teljesen felszabadultak a gátlásaim. Utána már könnyebb volt minden, és élveztem is a játékot.

- A rutinosabb társak, Illés Béla és Halmai Gábor segítségére is támaszkodhatott?
- Teljes mértékben. Éppen egy régi MTK-szurkolóval beszélgettem a meccs után, és ő is jelezte, hatalmas élményt jelentett számára, mennyire segítettek bennünket, fiatalokat az idősebbek. Illés Béla és Halmai Gabi szinte atyáskodott felettünk a pályán, ha kellett, nyugalomra intettek, ha kellett, lelkesítettek, túlzás nélkül mondhatom, nagy élmény volt velük egy csapatban szerepelni, s hálás vagyok nekik a segítségért.

- Garami József mesteredző higgadtsága mennyire ragadt át a fiatalabb futballistákra?
- Valóban, ez is könnyebbé tette a helyzetünket, hiszen Józsi bácsi eleve levette a terhet a vállunkról. Ez alatt a rövid idő alatt is bebizonyosodott számunkra, hogy edzőnk nagyon érti a szakmáját, szerencsésnek érezhetjük magunkat, hogy ilyen körülmények között mutatkozhattunk be az NB I-ben.

- Beszélhetünk megvalósult álomról, hogy testvérével, Kanta Szabolccsal szerepelhettek egy csapatban az élvonalban?
- Amikor Ajkáról az MTK-hoz kerültünk, tényleg ez volt minden vágyunk, majd Bodajkon is ezért igyekeztünk minél jobban futballozni. Mondanom sem kell, szüleink is nagyon boldogok most, és persze szeretnének minden meccsünkön is ott lenni.

- Az átlagon felüli rúgótechnikája mennyire hozott képesség, s mennyire a gyakorlások eredménye?
- Inkább az utóbbi. A múltban rengeteg fortélyt lestem el ez ügyben Bognár Györgytől, ráadásul ő külön is foglalkozott velem a pontrúgások gyakorlásakor. Nem véletlen, hogy Illés Béláék mellett Gyuri is eszembe jutott a lefújást követően.

- A debütálást követő fokozottabb médiaérdeklődést miként képes feldolgozni?
- Nem vagyok az a típus, aki egy jól sikerült meccs után elájul önmagától, és a többi fiatalabb csapattársam is hasonlóan gondolkozik. Tudjuk jól, hogy folyamatosan kell bizonyítanunk az elismerésért.

Bánki József

Beindultak az MTK fiataljai/sport/magyarfoci/20040807azmtk.html?pIdx=1