Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke úgy véli, a futballban nincs jelen napjaink egyik legelterjedtebb doppingszere, az EPO.

"Az athéni olimpián 23 sportoló bukott meg, de mindegyikük egyéni sportban. Azt hiszem ez a számadat bizonyítja a legjobban, hogy a csapatsportok továbbra sem fertőzödtek meg doppinggal" - mondta a svájci sportdiplomata.

Blatter hozzátette: 25 ezer vizsgálatot végeztetett el a FIFA, melyek közül rengeteg vérteszt volt, s utóbbiak negatív eredménye azt mutatja, az EPO sincs jelen a sportágban.

Az EPO használatának gyanúja azután vetődött fel a labdarúgásban, hogy Arsene Wenger, az Arsenal vezetőedzője kijelentette, több közelmúltban igazolt játékosának abnormálisan magas a vörösvértest-száma.

"Orvosaink szerint ennek csak egyetlen magyarázata lehet, hogy bizonyos egyesületek úgy doppingolják játékosaikat, hogy azok nem is sejtik az igazságot. Azt mondják, hogy csak vitamint fecskendeznek be nekik" - állította a francia tréner.

Az eritropoetin szintetikus hormon, amely a vörösvértestek számát növeli meg, ezáltal javul a vér oxigénfelvevő képessége, s vele együtt az állóképesség.