Vágólapra másolva!
A Chievo Verona ez elmúlt három szezonban rendre csodával határos módon szerepelt a bajnokságban (először az ötödik, majd a hetedik, tavaly pedig a kilencedik helyen zártak a kék-sárgák), a nyáron viszont távozott a sikeredző, Luigi del Neri, valamint (legalábbis papíron) még tovább gyengült a játékoskeret, így a szezon elején a szakértők legjobb esetben is a középmezőny végére várták a csapatot. Ehhez képest az immár Mario Beretta vezette gárda hat forduló után veretlen volt a bajnokságban, és a harmadik helyen állt.

A legutóbbi bajnokságot tehát a kilencedik helyen zárta a Chievo Verona, a nyáron pedig még a szokásosnál is nagyobb veszteségek érték a klubot. Távozott a csapat irányítója, a nyáron ez Európa-bajnokságot is megjárt Simone Perrotta, valamint az utánpótlás-válogatott Andrea Barzagli és Giuseppe Sculli. Ezt még kiheverték volna az egylet szurkolói (hiszen az elmúlt két évben hozzászoktak már, hogy nyaranta a fél csapat elhagyja a várost), de Luigi del Neri távozását már valóságos tragédiaként élték meg.

A mester, aki annak idején feljuttatta a gárdát az élvonalba, majd ott éveken át sikerre vezette a mindenki által lesajnált kiscsapatot, az elmúlt átigazolási időszakkal ellentétben ezúttal már nem tudott ellenállni a nagycsapatok csábításának. A balul sikerült portói kaland után Del Neri immár az AS Roma kispadján ül hétről hétre, és valamennyi kollégájához hasonlóan minden bizonnyal csodálattal adózik egykori csapata szereplésének.

A Chievo ugyanis hat forduló után a harmadik helyen állt a bajnokságban, még nem veszített mérkőzést, pedig találkozott már többek között az Internazionaléval, az Udinesével és a Lazióval is. A milánói kék-feketéket rögtön a nyitófordulóban fogadták a kék-sárgák, és meglepetésre pontot tudtak rabolni a nyáron alaposan megerősödött sztárcsapattól. Illetve tulajdonképpen vesztett két pontot Mario Beretta csapata, hiszen félidőben még 2-1-re vezetett, és az Inter csak a második játékrész elején tudott egyenlíteni Adriano góljával.

A második játéknapon az újonc Livorno vendége volt a Chievo, és a veronaiak Federico Cossato és Franco Semioli góljaival 2-1-re győztek. Ez igazi bravúrnak számított, hiszen a bordó mezesek a nyitómeccsükön az AC Milan otthonában játszottak döntetlent. Ezután két 0-0-s döntetlen következett a veronaiak számára, előbb az Udinese ellen otthon, majd az FC Messina arénájában sikerült egy gólnélküli ikszet kiharcolniuk Salvatore Lannáéknak.

Az ötödik fordulóban tulajdonképpen rangadót játszott a csapat, hiszen az addig szintén remeklő Leccét fogadta a Marc Antonio Bentegodi stadionban. A sárga-piros mezesek négy mérkőzés után szintén veretlenek voltak, de öt után már nem, hiszen a Chievo 2-1-re legyőzte Zdenek Zeman gárdáját. A gólokat ezúttal Roberto Baronio és a nyáron igazolt Simone Tiribocchi szerezték.

A hatodik játéknapon Rómába kellett utaznia Beretta mester csapatának, mégpedig a Lazióhoz, ami nem ígérkezett túl könnyű kirándulásnak. Eleinte a pályán sem a vendégek elképzelései szerint alakultak a dolgok, hiszen a 35. percben a játékvezető kiállította Tiribocchit, így a hátralévő csaknem egy órát tíz emberrel kellett végigjátszania a Chievónak. Mégis győztek a kék-sárgák, mivel egy remekbe szabott kontratámadást Matteo Brighi góllal fejezett be, a másik kapu előtt pedig a veterán Luca Marchegiani egykori csapattársai valamennyi kísérletét védte, így a vendégek 1-0-s győzelemmel távozhattak a Stadio Olimpicóból.

Hat forduló után tehát három győzelem és három döntetlen volt a Chievo mérlege, amivel a csapat a Juventus FC és az AC Milan mögött a tabella harmadik helyén állt. A következő két meccsen ugyan már rosszabb eredmények született, a nyolcadik játéknapon például az együttes elszenvedte első vereségét, de a szezonrajt így is felülmúlta a várakozásokat.

Az olasz futballközvélemény egy emberként tárja szét a karját, mikor a veronai gárda sikerének titkáról van szó, hiszen az elmúlt években hiába cserélődött ki a teljes csapat, az edző, Luigi del Neri képviselte az állandóságot, így az ő nevéhez és munkájához kötötték a sikereket. Most viszont már ő sincs a klubnál, így tényleg szinte lehetetlen logikus, racionális magyarázatot találni a Chievo-jelenségre (mert Olaszországban csak így emlegetik a csapat szárnyalását).

A jelenlegi edző, Mario Beretta roppant szerényen azt állítja, az eredmények még Del Neri munkájának gyümölcsei, ő csak annyit tesz, hogy folytatja az elődje által megkezdett utat. Azért a látszat ellenére nincs könnyű dolga a trénernek, hiszen rengeteg fiatal játékost kellett beépíteni a csapatba, akiknek ráadásul nincs is komoly élvonalbeli rutinjuk (ebben hasonlítanak Berettára, aki életében először dolgozik a Serie A-ban). A védő Davide Mandelli, a középpályás Matteo Brighi és a csatár Simone Tiribocchi rendszeresen tagjai a kezdő csapatnak, és eddig nem is okoztak csalódást. Ha továbbra is így szerepel a csapat, a vezetőség elkezdhet gondolkodni, hogy a jövő nyáron kiket igazol a helyükre.