Vágólapra másolva!
Stílszerű környezetben, a Puskás Ferenc-stadion gyepszőnyegének kezdőkörében felállított sátorban tartott sajtóértekezleten jelentették be szerdán a magyar futball felvirágoztatása szempontjából - potenciálisan - örömteli hírt: létre jött az OTP-Mol Bozsik József Labdarúgó Akadémia, melyhez egy évre 550 millió forintot utal a két névadó mamutcég az MLSZ-nek. Az egyelőre egy évre aláírt szerződés lényegében a pénzhiány miatt kifulladt Bozsik-program újjáélesztését jelenti, az akadémia igazgatója dr. Mezey György.

A szerződést óriási sajtóérdeklődés mellett Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója és Bozóky Imre, az MLSZ elnöke látta el kézjegyével. Az OTP és a Mol által folyósított 275-275 millió forint kizárólag az utánpótlás-nevelés céljaira fordítható - edzők fizetése, felszerelés-vásárlás, külföldi tornákra utazás költségei -, s azt, hogy a hatalmas összeg jó helyre megy-e, egy három tagú ellenőrző bizottság vizsgálja folyamatosan. A bizottságba a három alapító egy-egy szakembert delegál.

"Az UEFA szerint a Bozsik-program volt a legjobb, legszínvonalasabb ilyen jellegű kezdeményezés" - hangsúlyozta Csányi, aki bevallotta: maga is aktív műkedvelő labdarúgó. "Több ez, mint egyszerű marketingfogás, ami nem is biztos, hogy rövid távon hasznot hajt a cégnek. Nehéz szívvel tapasztalom, mennyire messze van a magyar futball a világ élvonalától, úgy érzem, az utánpótlás-nevelés a sportág egyetlen szegmense, ahol nem kidobott pénz ez a bő félmilliárd forint."

"A futball több mint sport, az emberek első számú közös témája, az ürügy az együttléthez. A legtöbben futballozva tanulják meg gyermekkorukban, mit is jelent csapatban gondolkodni. Ennek aztán az üzleti életben veszik nagy hasznát" - hangsúlyozta Hernádi Zsolt. "Egy barátomtól hallottam a következő bon mot-t: az igazi rendszerváltás az lesz, ha végre újból kijutunk a világbajnokságra, s ott sikeresen szerepelünk. S bár ma még ettől igen messze vagyunk, továbbra is tény: a legsikeresebb, világszerte legismertebb magyar brand, azaz márkanév ennek a stadionnak a névadója, Puskás Ferenc."

Bozóky Imre szinte meghatottan mondta: "Bátran állítom, a magyar labdarúgás 103 éves történetének legnagyobb pillanata ez a mostani. Százezer magyar kisgyermeket tesz boldoggá ez az aláírás, amely a bizalom és a hit jele az aláíró felek részéről. Egyvalamit biztosan ígérhetek: minden forint útja nyomon követhető lesz, és minden fillért arra fordítunk, amiről az alapító okirat rendelkezik."

Ezt követően megtörtént a szerződés aláírása, majd két labdarúgó palánta, bizonyos Barbara és Matyi elvégezte az újjéledt Bozsik-program jelképes kezdőrúgását. A két csöppség elárulta: kedvenc csapatuk a Biatorbágy (Barbarának) és a magyar válogatott (Matyinak).

Ezt követően újságírói kérdésre kiderült: az OTP-MOL Bozsik József Labdarúgó Akadémia igazgatója dr. Mezey György lesz. A szakember "székfoglalójában" méltatta az adományozók nagylelkűségét, majd rámutatott: "A Bozsik-program megfeneklett, mert a kormány által ígért négymillió forint nem érkezett meg. A mostani aláírás a program újraindítását jelzi. Október 15-én megkezdődik az érdemi munka: az ország 19 megyéjében beindul a korosztályos tornák sorozata, melyek legjobbjai - nyolcszázan - jövő nyáron Zánkán adnak randevút egymásnak. Az a nyolcszáz fiatal lesz a jövő korosztályos válogatottjainak derékhada."

Ch. Gáll András