Vágólapra másolva!
Pozitív lett a doppingtesztje Pető Tamásnak, a holland labdarúgó-bajnokságban szereplő NAC Breda magyar válogatott középpályásának.

A futballistát még február 4-én, a PSV Eindhoven-Breda kupamérkőzés után ellenőrizték, s a vizsgálat a megengedettnél nagyobb mennyiségű, az anabolikus szteroidok közé tartozó norandroszteront mutatott ki a szervezetében, amit a B próba is megerősített. A holland szövetség 20 mérkőzésre tiltotta el a játékost, ebből azonban tízet felfüggesztett. A büntetés kedden lép érvénybe.

A Breda orvosa az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy Pető tagadja a vétkességét, és a klub mögötte áll, mivel azon az állásponton van, hogy a norandroszteron jelenlétének a szervezetben nem csak doppingolás lehet az oka.

"Nem is hallottam még erről az anyagról, de tudomásom szerint a stresszes helyzetek hatására megnőhet a koncentrációja a szervezetben. Azon a bizonyos februári meccsen engem combizomhúzódás miatt lecseréltek, ez is lehetett kiváltó ok. Ráadásul egy héttel korábban összevarrták a fülemet, amely egy ütközésnél sérült meg, és különféle cseppeket kaptam. A csapatorvos szerint egyébként nagyon kis mértékben léptem túl a megengedett mennyiséget, és a büntetés is csak erkölcsileg károsít meg, hiszen az áprilisi második térdműtétem óta rehabilitációs kezelésen veszek részt, és november közepéig eleve nem játszhattam volna" - mondta a középpályás.

Frenkl Róbert professzor, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, a Magyar Sportorvos Társaság elnökségi tagja szerint az eset a futballista 2002 augusztusi térdműtétjével állhat kapcsolatban.

"A beavatkozás utáni rehabilitációs kezelés során előfordulhat, hogy anabolikus szteroidokkal segítik elő a gyorsabb regenerálódást. Az orvosok talán úgy vélték, hogy gyorsan kiürül a szervezetéből a férfi nemi hormon hatású szer, de a mai laboratóriumi technikák már olyan szinten vannak, hogy régi, kis mennyiségű anyagokat is ki lehet mutatni" - mondta az ismert orvos-kutató-sportvezető, hozzátéve: ebből kifolyólag nem dopping- hanem inkább orvosi ügynek tartja a történteket.

(MTI)