Vágólapra másolva!
Az SC Bastia az 1994-es feljutása óta eltelt időszak legrosszabb helyezését érte el az előző idényben, de ennek egyértelmű oka volt: a csapat a bajnokság nagy részében a középmezőnyben szerepelt, ám a vezetőségben lezajlott viharos áprilisi eseményeknek a focistákra is negatív hatással voltak. A nyáron aztán új elnök, sportigazgató és edző került az egyesülethez, és a korzikaiak abban bíznak, hogy ismét a nyugalom lesz az úr a gárdánál.

Az SC Bastia a középcsapat egyik megtestesítője volt az elmúlt években a Ligue 1-ben, és nem sok jel mutatott arra, hogy ez változna, hiszen a legutóbbi pontvadászat nagy részében a tizedik hely környékén tanyázott a gárda. A háttérben azonban egyre nőtt a feszültség az edző, Gérard Gili és a zavaros pénzügyi manővereiről elhíresült elnök, Francois Nicolai között, ami végül áprilisban "csapta ki a biztosítékot": a vezető előbb kirúgta a trénert, majd visszahelyezte állásába, és végezetül lemondott posztjáról, mindezt pár nap leforgása alatt. Az események hatása alól persze a focisták sem tudták kivonni magukat, és az utolsó fordulókra elképesztően visszaesett a teljesítményük: az utolsó hat mérkőzésen még csak gólt sem szerzett a Bastia, és végül egy ponton múlott, hogy nem esett ki a legjobbak közül.

Az elnöki pozícióba már májusban új ember került, hiszen Nicolai lemondott a pozícióról, ám mivel utódja az addigi alelnök, Louis Multari lett, aki egyébként a korábbi presidente jó barátja, várható volt, hogy Gilitől a bajnokság végén elköszönnek.

Így is történt, az új szakvezető kijelölése viszont kisebb meglepetést okozott, hiszen egy olyan edző került a kispadra, akit még Franciaországban sem nagyon ismertek. Francois Ciccolini tősgyökeres korzikai: játékosként az Olympique d'Ajaccióban, a Saint-Dizier-ben, a GFCO Ajaccióban, na meg a Bastiában szerepelt (a klub színeiben 1986 és 1988 között 38 mérkőzésen lépett pályára a másodosztályban), majd edzőként a Porto-Vecchiót irányította, mielőtt 2000-ben a Bastia szakmai stábjához került. Az Armand Cesari Furiani stadionban aztán a 15 éven aluliakkal foglalkozott, majd 2002-ben a felnőtteknél lett pályaedző.

Ciccolini segítője egy másik volt Bastia-játékos, Michel Padovani lett, és a tréner első nyilatkozata is jelezte, hogy a korzikaiak szeretnének visszatalálni gyökereikhez: "A legfontosabb, hogy a játékosoknak meglegyen a megfelelő identitásuk" - mondta a tréner, és a keret átalakítása is ennek megfelelően alakult. Ciccolini nem tartott igényt a lejárt szerződésű Florian Maurice-ra, Benoit Cauet-ra és Jocelyn Gourvennecre, akik amolyan "zsoldosok" voltak Korzikán, és a kölcsönben szerepelt focisták megtartását sem erőltette, így aztán távozott még a brazil Hilton, a nigériai Bartholomew Ogbeche, Kevin Jacmot és Alou Diarra is.

Az új szerzemények közül többnek is van kötődése Bastiához: az EA Guingamptól megszerzett támadó, Pierre-Yves André 1997 és 2001 között már szerepelt a korzikai együttesben, és öt szezon alatt 139 mérkőzésen 21 gólt szerzett, mi több remek csatárduót alkotott Frédéric Née-vel, aki már tavaly hazatért Korzikára az Olympique Lyontól. Visszaszerződött a klubhoz az előző idényre a másodosztályú AS Saint-Etienne-nek kölcsönadott középpályás, Fabrice Jau, aki a Ligue 2-ben egészen kiváló teljesítményt nyújtott, és a csatársor további megerősítésére szerződtetett Tony Vairelles is megfordult már a Bastiánál, a 2001-2002-es idényben 14 gólt szerzett a korzikaiak színeiben.

Rajtuk kívül érkezett még az a Djibril Sidibé, aki az AS Monacóban még a 2001-2002-es idényben pályára lépett az élvonalban, de a legutóbbi két szezont a másodosztályú Chateauroux-nál töltötte kölcsönben; a szintén Ligue 2-es Besancontól igazolt David Sauget, aki az előző pontvadászatban egyetlen találkozót sem hagyott ki; valamint a norvég védő, Björn Tore Kvarme, akit a Real Sociedad engedett el. Az első fordulóban utóbbi két focista még csak a kispadon kapott helyet, az új szerzemények közül Sidibé, André, Jau és Vairelles jutott játéklehetőséghez, amivel élni is tudtak: a csapat találatait Jau és Vairelles szerezte, az SC Bastia pedig győzelemmel kezdte a pontvadászatot.