Vágólapra másolva!

Bastia: az elnök lemondott, a tréner maradt

Miközben az SC Bastia a klubtól megszokott módon szerepelt a francia pontvadászatban (azaz a korzikaiak a stabil középmezőnyben foglalnak helyet), a háttérben egyre nőtt a feszültség az elnök és a szakvezető között. Mindez az elmúlt hetekben aztán szakításhoz vezetett: miután a tréner, Gérard Gili a nyilvánosság előtt kritizálta az egyesület vezetőjét, Francois Nicolait, utóbbi azonnali hatállyal menesztette az edzőt. A korzikai történet itt még nem ért véget, hiszen a vitatott elnök később visszahelyezte állásába a mestert, majd drámai csúcspontként maga mondott le.

Pedig látszólag minden a legnagyobb rendben volt a csapat háza táján. Azok után, hogy az előző szezonban a korzikaiak a 11. helyet szerezték meg, a jelenlegi pontvadászatban sokáig ennél egy-két hellyel előrébb tanyáztak. Mindez elsősorban annak volt köszönhető, hogy ezúttal nem az utolsó percben alakult ki a keret, hanem időben pótolták a nyáron távozott futballistákat. A csapat játékereje papíron valamivel gyengébb lett (elvégre Mickael Essient eladták a Lyonnak, és a korábban kölcsönben szerepelt focisták közül Grégory Vignal, Lilian Laslandes, Hassan Ahamada és Mickael Silvestre is elment), de Gili ennek ellenére nyugodtabban tudott dolgozni a felkészülési időszakban, és a bajnokság kezdetére többé-kevésbé összeállt az ideális kezdő tizenegy.

Az őszi szezon végére aztán kissé hátrébb csúszott a tabellán az együttes, és a 13. hely körül táborozott le, az elmúlt évet is ebben a pozícióban zárta. A januári átigazolási időszak aztán szokás szerint alaposan megkeverte a kártyákat: akárcsak az elmúlt évben, most is jelentősen megváltozott a Bastia játékoskerete. A nyáron leigazolt szerb középhátvéd, Nisa Szaveljic például közös megegyezéssel felbontotta szerződését, és ezzel a lendülettel át is igazolt a kiesés ellen küzdő Guingamp-hoz, míg a brazil jobbhátvéd, Demetrius Ferreira, illetve a csapatkapitány Laurent Batlles a Marseille-hez került: előbbi kölcsönbe, utóbbi pedig végleg, 1,5 millió euróért.

Batlles eladására egyébként a hírek szerint azért is szükség volt, mert a Bastia pénzügyi helyzete nem éppen ideális: az elnök, Francois Nicolai elmondása alapján a korzikaiak adósságállománya hárommillió euróra tehető, ám a président ennek ellenére kijelentette: szó sincsen arról, hogy ki akarnák árusítani legjobbjaikat, sőt a télen szeretnék megerősíteni a keretet.

A klub játékospiaci magatartása mindenesetre ez utóbbi feltevést igazolta, hiszen az egyletet rengeteg futballistával kapcsolatba hozták januárban. A védelembe Szaveljic pótlására például szóba került a liverpooli Vignal, aki az előző szezonban fél évet kölcsönben már a klubnál töltött, ősszel pedig a Stade Rennes-ben futballozott - ő végül azonban az Espanyolban kötött ki. Nem sikerült megszerezni a leedsi duót, Zoumana Camarát és Didier Domit sem, mint ahogyan a Portsmouthban futballozó Sébastian Schemmel hazacsábítása is kútba esett. Így aztán végül a brazil Hilton lett a megoldás a védelem problémáira; őt a svájci Servette-től vették kölcsön fél évre.

Gilinek a csatársorba is több kiszemeltje volt, de ide sem azt a focistát sikerült leigazolni, akit leginkább szeretett volna. Az előző idényben is Korzikán futballozott Ahamadát a Nantes nem adta ismét kölcsön, és egy másik volt közönségkedvenc, Vairelles szerződtetése sem jött össze, így végül a nigériai Bartholomew Ogbeche jött a Paris Saint-Germaintől, természetesen ugyancsak kölcsönbe. Batlles helyére is érkezett egy labdarúgó Philippe Delaye személyében, akit a Rennes engedett el, és érte sem kellett egyetlen eurót sem fizetni, lévén felbontotta szerződését a bretonoknál.

A csapat eközben tartósan őrizte a 13. pozíciót, és elég messze volt a kiesési zónától ahhoz, hogy a drukkereknek ne kelljen izgulniuk, ugyanakkor mégis érezhető volt, hogy valami nincsen rendben a klub háza táján. Gili több nyilatkozatában is kifejtette, hogy az öltözőben nagy a feszültség, mégpedig az egyesület vezetősége, elsősorban az elnök miatt. Kétségtelen, hogy a Bastia vezetője Franciaországban közismert zavaros üzleti ügyeiről, a legutóbb például Essien nyári eladása nyomán indítottak vizsgálatot ellene, mivel különféle pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel, amit csak nyomatékosított, hogy a klub pénztárosa nem más, mint az elnök öccse, Jean Nicolai.

Utóbbival a Nice elleni bajnokit követően Gili állítólag kis híján össze is verekedett, és a tréner a mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy a klubnak más elnökre lenne szüksége, ha előre akar lépni. A président válaszlépése erre az volt, hogy azonnali hatállyal kirúgta Gilit, aki, úgy látszik, mindig beletenyerel valamibe: annak idején a Bernard Tapie vezette Marseille-nél is dolgozott. A Bastia edzéseinek irányítását ideiglenesen a két korábbi asszisztens, Christophe Galtier és Jose Pasqualetti vette át. Nem sokáig, hiszen a történet furcsa fordulatot vett: Nicolai előbb visszahelyezte állásába Gilit, majd miután felmérte a helyzet tarthatatlanságát, 11 év elnökség után lemondott.