Vágólapra másolva!
Másfél héttel az Európa-bajnokság előtt a futballvilág figyelme Dél-Amerika felé fordul, a szubkontinens vb-selejtezőiben ugyanis szerdán nem akármilyen mérkőzést rendeznek: Brazília Argentínát fogadja. A két ősi rivális összecsapása mindig nagy érdeklődésre tart számot, és ez most sincsen másként, különösen, hogy a vendég argentinok meglehetősen tartalékosan kénytelenek kiállni.

A dél-amerikai világbajnoki selejtezők maratoni sorozatából már öt fordulót lebonyolítottak, és ez alapján az argentinok valamivel jobban állnak a braziloknál: ugyan mindkét együttes veretlennek mondhatja magát, de a celeste csak kétszer veszített pontot, míg a selecao háromszor. Így aztán jelenleg Marcelo Bielsa együttese áll az élen 11 ponttal, míg Ronaldóék kilenc egységgel "csupán" a harmadik pozíciót foglalják el, Paraguay ugyanis beékelődött a két gárda közé.

Mivel a vébére az első négy helyezett jut ki (ráadásul az ötödik is pótselejtezőn indulhat), így a harmadik hely sem számít olyan rossznak, de a brazilok számára a selejtezősorozat megnyerése presztízskérdésnek számít azok után, hogy legutóbb csak a harmadikok lettek, és sokáig még a kijutás miatt is izgulniuk kellett.

Az argentin csapat akkor fölényesen nyerte a kvalifikációs sorozatot, de a vébén csúfosan leszerepelt, így aztán meglepetést okozott, hogy Marcelo Bielsa maradt a kispadon, és a szövetségi kapitánynak azóta nem nagyon szabad hibáznia, ha meg akarja őrizni pozícióját. Eddig nem is rontott: az általa vezérelt olimpiai válogatott megnyerte a dél-amerikai selejtezőt (míg a brazilok ki sem jutottak az ötkarikás játékokra), és eddig a nagyválogatott eredményeire sem lehetett panasz, de az igazi vízválasztó a mostani meccs lehet.

Márpedig az előjelek nem a legkedvezőbbek Bielsa számára, hiszen több kulcsember is hiányozni fog csapatából. A középhátvéd Roberto Fabián Ayala eltiltását tölti, a középpályán pedig Andrés D'Alessandro, Juan Román Riquelme, Juan Sebastián Verón és Esteban Cambiasso sem léphet pályára sérülés miatt.

A keretbe így aztán több olyan futballista is meghívót kapott, aki Európában kevésbé ismert, és elképzelhető, hogy páran közülük a kezdők közé is bekerülnek. A védelemben Ayalát a PSG-ben szereplő, de a Manchester Unitedbe tartó Gabriel Heinze pótolja, az igazi átszervezés azonban a középpályán várható, ahol az argentin lapok szerint a fiatal Javier Mascherano is ott lesz a kezdő tizenegyben: a River Plate focistája eddig még sohasem volt válogatott, februárban azonban az olimpiai csapat egyik legjobbja volt.

Rajta kívül még Javier Zanetti, Juan Pablo Sorín, Kil González és Pablo Aimar alkothatja a középpályát. Elöl Hernán Crespo helye biztos, a másik csatár pedig vagy César Delgado lesz, aki eddig alapember volt a selejtezők során, vagy az otthon futballozó Rosales kap lehetőséget, aki szintéb kevésbé ismertnek számít Európában.

A braziloknál nincsenek ilyen problémák, Carlos Alberto Parreira többé-kevésbé ugyanazt a csapatot küldheti pályára, amely az eddigi kvalifikációs mérkőzéseken szerepelt. Egyedül a védekező középpályás posztján lehetnek gondjai, ahol Émerson sérült, Gilberto Silva pedig eltiltás miatt nem játszhat, így minden bizonnyal a Puskás Ferenc-stadionban is kipróbált variáns lép életbe, vagyis az alaphelyzetben középhátvéd Edmílson játszik majd közvetlenül a védelem előtt.

A hátsó alakzatban egyébként Roque Júnior partnere nem Lúcio, hanem Juan lesz, elöl pedig a megszokott Kaká, Ronaldinho, Ronaldo trió rohamozhatott volna - ha Ronaldinho nem sérült meg, így a helyén Luís Fabiano szerepel majd. Ez a támadó alakzat bivalyerősnek tűnik ugyan, de a selecaónak az idén nem nagyon ment a gólszerzés: négy mérkőzésből háromszor is gól nélküli döntetlen született, egyedül a magyarok kapuját tudták bevenni, ami, valljuk be, nem túl nagy bravúr.

a 6. forduló programja
június 1., kedd:
Venezuela-Chile, Uruguay-Peru, Bolivia-Paraguay

június 2., szerda:
Ecuador-Kolumbia, Brazília-Argentína.

A selejtezőcsoport állása 5 forduló után:
1. Argentína 11 pont
2. Paraguay 10
3. Brazília 9
4. Venezuela 9
5. Chile 7
6. Uruguay 7
7. Peru 5
8. Ecuador 4
9. Kolumbia 4
10. Bolívia 3.