Vágólapra másolva!
Az Üllői úton nem örülnek annak a döntésnek, hogy a horvát Trivkovic vezeti a bajnoki cím szempontjából sorsdöntő vasárnapi Újpest-Ferencváros rangadót. 

A ferencvárosi futballcsapat vezetői azért kifogásolják a Játékvezetői Testület bíróválasztását, mert nemrégiben az Újpestet irányító Mészöly Géza apja, Mészöly Kálmán bábáskodott a MOL Rt. és a horvát szövetség szerződéskötésénél, s a volt szövetségi kapitány ezáltal jó kapcsolatban van Vlatko Markovic horvát futballelnökkel. A fradisták szerint a családi kapcsolat miatt nem zárható ki a feltételezés, mely szerint a derbire kijelölt horvát bíró esetleg a lilákat segítené döntéseivel.

Az előzményekhez mindenképpen hozzátartozik, hogy a Fradiból tavasszal összesen nyolc futballistát állítottak ki a játékvezetők, ezenkívül Siófokon az utóbbi időben többször is a bajnokság tudatos befolyásolására célozgató Pintér Attila vezetőedzőt is piros lappal büntették. A ferencvárosiak indulatait még jobban felkorbácsolta, hogy Tököli balatoni kiállításáról - az újpesti mérkőzést kihagyni kényszerülő csatárral együtt - csak a jegyzőkönyvből értesültek.

Mindezek ismeretében feltételezhető, hogy az illetékesek éppen a békesség kedvéért döntöttek a külföldi játékvezetők mellett, de a meccs előhangjaiból úgy tűnik, nem jött be a számításuk.

Drigán György, az MLSZ játékvezetői irodájának vezetője a következőket gondolja erről: "Katasztrófa, hogy ide jutottunk, hogy már a külföldi játékvezetők működését is eleve kétkedéssel és gyanakodva fogadják egyesek. A Játékvezetői Testületben párt- és politikai kapcsolatokkal elvből nem foglalkozunk, nem érdekel bennünket, hogy ki kivel vadászik vagy vacsorázik, számunkra a korrekt játékvezetés a lényeg. Éppen azért döntöttünk a horvát bírók mellett, mert a horvát futballszövetséggel remek a kapcsolatunk, és hasonló okokból a magyar bírók is közreműködnek majd a szomszédos ország bajnokságának rangadóin. Arról nem is beszélve, hogy a horvát futballszövetség elnökének nincs köze a horvát játékvezetői bizottsághoz, s mint ahogy nálunk az MLSZ elnökeként Bozóky Imre sem szólt bele soha játékvezetői kérdésekbe, úgy ez szomszédainknál sem szokás. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a külföldi játékvezetők magyarországi szereplésének - bizonyos megszakításokkal - az ötvenes évektől kezdve hagyománya van nálunk, többek között osztrák, jugoszláv, bolgár és lengyel bírók is vezettek már magyar bajnokikat. Meggyőződésem, hogy éppen a horvát játékvezetők megbízásával foghatjuk ki a szelet a vitorlából, vagyis ezzel tudjuk leginkább csillapítani az utóbbi időben a kollégáinkkal szemben elszabadult indulatokat."

Érdekesség, hogy Trivkovic vezetésével éppen az Újpesten közreműködő horvát bírói hármas dirigált a Japán elleni, zalaegerszegi válogatott mérkőzésen, amelyen Matthäus kapitány ugyan végig perlekedett az egyik partjelzővel, ám az utolsó percben a főbíró - valljuk be - igencsak baráti büntetőt ítélt a javunkra.

A harmadik bajnokaspiráns, a DVSC a Balaton FC-t fogadja, s ha az utolsó körben még versenyben akar lenni az elsőségért, akkor mindenképpen győznie kell. A siófokiak csak akkor végezhetnek az élen, ha mindkét meccsüket megnyerik, s a riválisok hibáznak. Ha az FTC győz a Megyeri úton és a Debrecen kikap, a zöld-fehérek már bajnokok. Amennyiben a Ferencváros és a DVSC is begyűjti a három pontot, az utolsó fordulóban egymás között dönthetik el az aranyérem sorsát.

Bánki József

[origo]