Vágólapra másolva!
Csütörtökön a két elődöntő első mérkőzéseire kerül sor a labdarúgó UEFA-kupában: az angol Newcastle a francia Marseille-t fogadja, míg a spanyol rangadón a Valencia a Villarreal otthonába látogat.

UEFA-kupa, elődöntő, első mérkőzés:
Newcastle United (angol) - Olympique Marseille (francia) 20.45 ó
vezeti: Ivanov (orosz)

A Premiershipben a BL-selejtezőt érő negyedik helyért küzdő hazai együttest alaposan megrostálta az Aston Villa elleni vasárnapi bajnoki rangadó, a 0-0-s meccsen Craig Bellamy és Jermaine Jenas is kidőlt, sőt az is biztos, hogy az angol válogatott Kieron Dyer sem szerepelhet csütörtökön. Ráadásul Shola Ameobi szintén sérült, így Sir Bobby Robson vezetőedzőnek nehéz dolga lesz a kezdőcsapat összeállításakor.

"Jó eredménynek számít, hogy eljutottunk az elődöntőig, de nem akarunk megállni. El akarjuk hódítani a trófeát!" - jelentette ki az angol együttes ír válogatott kapusa, Shay Given.

A Newcastle United 1969-ben megnyerte az UEFA-kupa elődjét az Újpesti Dózsával szemben, azóta viszont nem alkotott maradandót Európában.

Az Olympique Marseille 1999-ben döntős volt az UEFA-kupában, de kikapott 3-0-ra a Parmától, az elmúlt években pedig nem remekelt. A mostani sorozat legutóbbi két körében azonban meglepetéseket okozott az FC Liverpool és az Internazionale búcsúztatásával.

"Az angolok és az olaszok ellen már bizonyítottuk, hogy le tudjuk győzni a legjobbakat. Most is sikerre készülünk" - adott egyértelmű útmutatót az OM védője, Philippe Christanval.

A marseille-iek kapusa, Fabien Barthez kettős kihívás előtt áll, hiszen éveket töltött a Manchester Unitednél, s most feledtetheti angliai pályafutásának végét jellemző hibáit. Még pikánsabbá teszi a csütörtöki összecsapást, hogy az angol-francia kupapárharc első felvonását kedden Monte-Carlóban a Monaco 3-1-re nyerte a Chelsea-vel szemben a BL-elődöntőben, vagyis most jöhet a visszavágás.