Vágólapra másolva!
Az Arany Ászok Liga nyolcadik fordulójának vasárnapi játéknapján a Ferencváros hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Pécset, a már dobogós Debrecen pedig Békéscsabán 2-1-re diadalmaskodott. Győrben hét gólt láthattak a nézők, az utolsót a 90. percben, ami a még mindig pont nélküli Zalaegerszeg 4-3-as vereségét jelentette. Az MTK egy pontot szerzett Székesfehérváron, s ez elég volt ahhoz, hogy élen maradjon az Egervári-csapat - a Videoton viszont visszaesett a negyedik helyre. A Haladás-Sopron mérkőzésen nem született gól.

Labdarúgó Arany Ászok Liga, 8. forduló:
Ferencvárosi TC - Pécsi MFC 3-0 (1-0)
Üllői út, 3500 néző
vezette: Hajdó
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Kiss Gy. - Kriston (Bognár, 86.), Lipcsei, Zováth, Leandro - Rósa - Sasu, Penksa (Huszti, 72.).
Pécs: Németh - Sipos, Szabados, Dienes, Bajusz - Berdó (Ulrich, 70.), Erős (Jokisic, 46.), Pavicevic, Gaál - Horváth (Győri, 46.), Pest.
gól: Sasu (2., 11-esből), Dragóner (60.), Lipcsei (79.)
sárga lap: Sasu (74.), illetve Sipos (25.), Győri (54.), Bajusz (91.)

A találkozó előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek az 1993. szeptember 7-én tragikus körülmények között elhunyt Zsiborás Gáborra. A kezdőrúgást a kapus gyermekei végezték el.

1-2. perc: Kiss György labdájával Penksa futott el a bal oldalon, majd váratlanul földre rogyott, s Hajdó nagy meglepetésre 11-est ítélt. A büntetőt Sasu a kapu bal felső sarkába vágta a jobbra vetődő Németh mellett (1-0).

20. perc: Leandro 18 méteres lövése kerülte el kevéssel a bal alsó sarkot.

21. perc: Sasu tört be a pécsi 16-osra, már csak Némethtel állt szemben, de átemelését a kapus hárította.

25. perc: Pest 16 méteres lövése után a labda centiméterekkel szállt el a ferencvárosi kapu bal felső sarka mellett.

39. perc: Pavicevic 18 méteres lövése után Szűcs a léc alól ütötte szögletre a labdát.

60. perc: Lipcsei jobb oldali szögletét követően Dragóner fejelt 9 méterről, a labda Szabadoson irányt változtatva a pécsi kapu bal oldalába vágódott (2-0).

79. perc: Kriston vitte fel a labdát a jobb oldalon, a 16-os és az oldalvonal közötti területről középre passzolt, és az érkező Lipcsei 15 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (3-0).

Vasárnap szó szerint egy percig sem volt esélye a Pécsnek a Ferencváros ellen az Üllői úton, ugyanis Hajdó játékvezető jogtalannak tűnő 11-est adott meg a Fradinak a 47. másodpercben, miután Penksa Sípos kíséretében elesett a 16-oson belül. A büntetőt Sasu értékesítette, majd a második félidőben Dragóner és Lipcsei szép találataival végül biztosan nyert a zöld-fehér együttes.

A 90 perc forgatókönyvét azonban mégis meghatározta az első percben megadott 11-es, jóllehet az összkép alapján a Ferencváros uralta a játékot, a Pécs viszont meg sem tudta közelíteni korábbi produkcióit. A lefújást követően mielőtt a két edző nyilatkozott volna, Nagy Tamás, a pécsiek fiatal trénere - aki annak idején játékosa is volt Garami Józsefnek - tisztelete jeléül egy üveg minőségi vörösborral köszöntötte a zöldek szakmai igazgatóját.

Ezek után Nagy Tamás a következőképpen értékelte a találkozót: "Mindenképpen egy téves játékvezetői ítélet adta meg a mérkőzés alaphangját, amely után nem tudtunk talpra állni. Főként a támadójátékunk bizonyult kritikán alulinak, a mezőnyben azonban egyenrangú ellenfelek voltunk. A középpályán ugyanis úgy futballoztunk, ahogy idegenben kell, a Fradi nem mindig tudott fölénk kerekedni. Bevallom, közvetlenül a meccs után nem szokásom értékelni, ám ezúttal néhány játékosomnak a tudomására hoztam, miszerint jó lenne, ha felnőnék az idősebb futballistáink teljesítményéhez. Ettől függetlenül nem vagyok elkeseredett, bár a vereség arányát túlzottnak tartom, sőt - ha lehet ilyet mondani - tisztességesen kaptunk ki, s gratulálok a Ferencvárosnak a megérdemelt sikeréhez."

Garami József, az FTC szakmai igazgatója így összegzett: "Nehéz sorozaton vagyunk túl, két hét alatt öt mérkőzést játszottunk, ráadásul sok a sérültünk is, ezért különösen örülök a győzelemnek. Az első félidőben akadtak gondjaink, a szünet után azonban szép gólokat lőttünk. Persze nem tudom megtagadni a pécsi kötődésemet sem, s tetszett a PMFC stílusos játéka. Gratulálok Nagy Tamásnak és csapatának az eddigi szerepléshez, és további skereket kívánok nekik."

Bánki József

[origo]