Vágólapra másolva!
Ha van játékosa az MTK-nak, akinek sokszorosan fontos a siker a szerdai, Celtic Glasgow elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn, akkor az Illés Béla. A kék-fehérek 64-szeres válogatott támadó-középpályása a skótok elleni sikerrel megkoronázhatja így is irigylésre méltó karrierjét, hiszen 35 évesen élete talán utolsó lehetőségét ragadhatja meg ahhoz, hogy eljusson a BL-csoportküzdelmek mezőnyébe. A Puskás-stadionban rendezendő találkozó kezdési időpontja egyébként 20.15-re módosult, a televízió ugyanis mégis közvetíti a szurkolók által nagy érdeklődéssel várt mérkőzést.

Illés mostanra teljesen felépült kulcscsonttöréséből, s már a hét végén, a Pécs elleni vesztes (1-2) bajnoki mérkőzésen is játszott egy félidőt.

- Szerdán ott lesz a kezdő tizenegyben?
- Érzésem szerint igen, bár Egervári Sándor még nem hirdetett csapatot, és a taktikát sem vázolta.

- Van, aki azt mondja, már a HJK elleni visszavágón is pályára lépett volna, ha szorul a kapca, és véletlenül kiesésre áll az MTK.
- Ez már csak azért sem lehet igaz, mert ugyan kint voltam Helsinkiben, de nem ültetett le a mester a kispadra.

- Nem tartalékolta erejét a gárda a Pécs ellen?
- Szerintem nem, de azért tudat alatt bennünk volt, hogy az igazán fontos összecsapás a szerdai lesz.

- Egervári mester valami olyasmit alkalmaz, ami eddig idegen volt a magyar edzőknél: az úgynevezett rotáció szellemében 16-18 játékost forgat a különböző meccseken...
- Ezt talán már a korábbi években is megtette volna, csakhogy a játékoskeret nem volt erre alkalmas. Most viszont tényleg nem 11 labdarúgóból áll az MTK, így mód nyílik arra, hogy akár kulcsembereket is pihentessen a mester egy-egy bajnokin.

- Az elmúlt években a Rosenborg és a Croatia ellen is hajszál választotta el az MTK-t a Bajnokok Ligája csoportfázisába jutástól. Ezekhez képest a Celtic erősebb vagy gyengébb ellenfél?
- Erősebb, a hagyományai és jelenlegi játékereje alapján egyaránt. Ennek ellenére meg kell próbálnunk a - nem mondom, hogy lehetetlent, de a lehetetlennel határos bravúrt: a továbbjutást. Ha sikerülne, méltó megkoronázása lehetne pályafutásomnak. Ezért nekem - ha lehet - még fontosabb a győzelem a Celtic ellen, mint a játékostársaimnak. Vélhetően ez az utolsó esélyem egy BL-szereplésre.

- Mennyire ismeri a mai Celticet?
- Több meccsük videofelvételét láttuk a közelmúltban. A Manchester United ellen uralták a játékot, tizenegyest hibáztak, aztán kontrából sorra kapták a gólokat. Az Arsenallal is egálban voltak, tehát jó csapat a Celtic.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Mindegy, csak győzzünk a Puskás-stadionban, de az lenne az igazi, ha nem kapnánk gólt.

Ch. Gáll András