Vágólapra másolva!
A francia egyesületek közül utoljára a Girondins Bordeaux kezdte meg a felkészülést az új szezonra, a klub játékosai csak a hét elején álltak edzésbe. Az első foglalkozáson azonban több meghatározó játékos is hiányzott, akik közül elképzelhető, hogy a portugál csatár, Pedro Pauleta nem is fog már a Girondins-nel edzeni, hiszen a Marseille és a PSG is csábítja.

A Bordeaux első, hétfői edzésén az alapemberek közül Jean-Claude Darcheville, Pauleta, Ulrich Ramé, Alekszej Szmertyin, Eduardo Costa és Pascal Feindouno is hiányzott, márpedig ők mindannyian stabil tagjai voltak a kezdő tizenegynek az előző szezonban. A drukkereknek azonban nem kell túlságosan megijedniük, hiszen mindannyian a vezetőség tudtával és engedélyével maradtak távol. Feinduono a guineai válogatottal a hét végi, Afrika-kupa selejtezőjére készül, Eduardo Costa a Konföderációs-kupa miatt kapott extra pihenőt (ő ugyanis tagja volt a brazil keretnek), és Darcheville, Ramé valamint Szmertyin is előre jelezte, hogy egy-két nappal később kapcsolódnak csak be a közös munkába. Ami Pauletát illeti, ő az UNICEF által szervezett gálameccsen lép pályára, és ezért nem kellett megjelennie az első foglalkozáson.

A portugál csatárral kapcsolatban azonban meglehetősen sok a bizonytalanság, egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a gólvágó megy vagy marad a klubnál. A focista az elmúlt három szezonban egyértelműen a Bordeaux legjobb játékosa volt, és szinte egymaga vitte a hátán a gárdát: első idényében húsz gólig jutott (de akkor kevéssel a bajnokság kezdete után érkezett), a másodikban 22 találattal gólkirályi címet szerzett, a legutóbbi pontvadászatban pedig 23 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Nem csoda, hogy drukkerek valósággal istenítik, mint ahogyan az sem meglepetés, hogy a többi francia sztárklub és néhány külföldi egyesület is szívesen leigazolná.

Pauleta többször is kifejtette, hogy nagyon jól érzi magát Bordeaux-ban, és szíve szerint még hosszú ideig itt kergetné a labdát, azonban szeretne a pályafutása során trófeákat nyerni, és a Bajnokok Ligájában szerepelni, márpedig erre a Girondins-nél nincs olyan nagy esélye. A klub ugyan ott van a francia pontvadászat élmezőnyében, ám az 1999-es bajnoki cím óta háromszor is negyedik, egyszer pedig hatodik lett, vagyis évről évre csak az UEFA-kupában léphet pályára. Márpedig a portugál futballista ennél többet szeretne, és ennek megfelelően felmerült annak a lehetősége, hogy távozzon a Bordeaux-tól. A játékos szerződése 2004 nyaráig érvényes, ami azt jelenti, hogy ha addig nem módosítanak a kontraktuson, akkor Pauleta jövőre teljesen ingyen távozhat az egyesülettől. Ez persze nem érdeke a Bordeaux-nak, így a klub elnöke, Jean-Louis Triaud még tavasszal meg is kezdte a tárgyalásokat Pauleta ügynökével, Jorge Gamával az esetleges szerződéshosszabbításról. Megállapodásra azonban nem sikerült jutniuk, és miközben Triaud váltig hangoztatja, hogy ő mindent megtett annak érdekében, hogy a csatárt megőrizze, addig Gama szerint ebből egy szó sem igaz.

A menedzser azt mondja: az elnök olyan ajánlatot tett elé, amit egész egyszerűen nem lehetett elfogadni, és most arra hivatkozik a drukkerek felé, hogy Pauleta akar távozni. Az ügynök szerint ez nincs így, és a csatár jövő nyárig maradni fog, amikor is egy másik patinás francia gárdához szerződik majd - azt persze a menedzser már nem tette hozzá, hogy teljesen ingyen.

Miután a szerződéshosszabbítás nem jött össze, úgy tűnik, hogy Triaud "kitette a kirakatba" Pauletát, vagyis megfelelő ajánlat esetén hajlandó lenne megválni tőle. A legszívesebben természetesen azt látná, ha a csatár külföldre igazolna, azonban a Manchester City egyelőre nem ismételte meg januári ajánlatát, az FC Porto pedig maximum négymillió eurót tud kínálni érte - márpedig az elnök ennek a dupláját szeretné megkapni. Ennek megfelelően a PSG hatmillió eurós ajánlatát is visszautasította, mivel jól tudta, hogy a párizsiak új mesterének, a bosnyák Vahid Halilhodzicnak Pauleta a legfőbb kiszemeltje, és mindenáron meg akarja szerezni a gólvágót. Sőt, Triaud legnagyobb örömére az Olympique Marseille is beszállt az "árharcba", az OM elnöke, Christophe Bouchet kijelentette: felvették a kapcsolatot a focistával és a Bordeaux-val is. Most már csak az a kérdés, hogy a két nagy rivális meddig fogja túllicitálni egymást: a hírek szerint a Marseille akár kilencmillió eurót is hajlandó lenne feláldozni Pauletáért, viszont ha a PSG eladja Ronaldinhót a Manchester Unitednek, akkor minden bizonnyal meglesz a kellő anyagi fedezete ahhoz, hogy még többet ajánljon a Bordeaux-nak.

Úgy tűnik tehát, hogy a Girondins anyagilag mindenképpen jól jöhet ki a dologból, most már csak az a kérdés, hogy ki fogja pótolni Pauletát, illetve azt a 23 gólt, amit a legutóbbi szezonban szerzett. A Bordeaux-nak állítólag megvan a kiszemeltje a középcsatár posztjára, a jelölt nem mást, mint a brazil listavezető Cruzeiro futballistája, Deivid, aki 15 forduló után 12 találatnál jár az országos bajnokságban.