Vágólapra másolva!
Ignacio Astarola, a spanyol kormány biztonságpolitikai államtitkára 70 000 euróra (18,9 millió forint) büntette a az FC Barcelonát a tavaly november 23-án, a Nou Camp stadionban játszott Barcelona-Real Madrid bajnoki mérkőzésen tapasztalt súlyos rendbontásokért - jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A botrányos körülmények között lezajlott, 0-0-ás döntetlennel zárult meccsen a legkülönbözőbb tárgyakat dobálták be a nézők a játéktérre, többek között egy üveg viszkit, egy mobiltelefont és egy sült malacfejet. Az államtitkári határozat ennek ellenére a Spanyol Labdarúgó Szövetség határozatának enyhítéseként is felfogható, hiszen a RFEF két bajnoki mérkőzés erejéig betiltotta a Nou Campot, márpedig ebben az esetben a 70 000 eurósnál jóval nagyobb bevételtől esett volna el a klub.

A pályabetiltás ellen fellebbezett a Barcelona, s így született meg a mostani határozat. A törvények értelmében 30 000 és 600 000 euró közötti bírságot róhattak volna ki a klubra, sőt szélsőséges esetben akár két évre is betilthatták volna a Nou Campot.

A döntéshozók a 70 000 eurós bírság kiszabásánál az arányosság elvét vették figyelembe, azaz a korábbi, hasonló eseteknél kirótt büntetésekhez igazították a mostanit, s arra a következtetésre jutottak, hogy a pálya betiltása indokolatlanul súlyos büntetés lett volna.

A malacfej bedobásánál jóval súlyosabb esetek is történetek a szóban forgó összecsapáson: négy görögtüzet is gyújtottak a lelátón (amit a RFEF szigorúan tilt), s a Nou Camp egyik, hivatalosan 1650 nézőt befogadó szektorában legalább 2000 szurkoló zsúfolódott össze.

Ch. Gáll András