Vágólapra másolva!
Az Arsenalnak ebben a szezonban be kellett érnie az FA-kupa megnyerésével: a bajnoki címet nem sikerült megvédenie az Ágyúsoknak, és a Bajnokok Ligájában is elmaradtak a várakozástól. Arsene Wenger a következő szezonban végre a nemzetközi porondon is szeretne bizonyítani, és ennek érdekében a csapat francia alapembereivel hosszú szerződést akar kötni, ám míg Henry már alá is írt, és Robert Pires is hajlik a dologra, addig Sylvain Wiltord visszautasította a klub első ajánlatát.

A három gall labdarúgó közül Thierry Henry érkezett a leghamarabb a londoniakhoz, őt 1999-ben szerezték meg, majd egy évvel később Sylvain Wiltord és Robert Pires is az Arsenal futballistája lett.

A "három muskétás", kiegészülve a már 1996 az Ágyúsok szolgálatában lévő Patrick Vieirával, kulcsszerepet játszott abban, hogy az Arsenal tavaly duplázni tudott, vagyis a bajnokságot és az FA-kupát is megnyerte, majd idén megint elhódította az utóbbi trófeát. Nem csoda, hogy Wenger mindannyiukat szeretné hosszabb távon megtartani, és most jött el az ideje annak, hogy ennek érdekében tárgyaljon a labdarúgókkal, lévén Henrynak, Wiltordnak és Piresnek is a következő szezon végén, azaz 2004 nyarán jár le a szerződése. Márpedig ez manapság azt jelenti, hogy ha a klub meg akarja tartani őket, akkor most kell meghosszabbítani a kontraktust, vagy most kell túladni rajtuk, ellenkező esetben jövő nyáron ingyen távozhatnak, ami az ilyen értékes focisták esetében hatalmas luxus lenne.

A leggyorsabban Henryval sikerült megegyezni, ami tulajdonképpen nem jelentett meglepetést, hiszen a támadó nagyon sokat köszönhet az Arsenalnak, kiváló focistából a londoniaknál lett igazi világsztár.

A támadó még az FA-kupa döntője előtt megegyezett az Ágyúsok vezetőségével, és újabb négy évre elkötelezte magát a klubhoz, elejét véve minden találgatásnak, ami az esetleges távozásáról szólt. "Addig maradok az Arsenalnál, amíg csak igényt tartanak rám" - jelentette ki Henry, akit ebben az évben a játékostársak és az újságírók is a Premiership legjobbjának választottak meg.

Tavaly Robert Pires volt az, akit az újságírók az angol élvonal legjobb focistájának választottak meg, és a középpályás is közel áll ahhoz, hogy meghosszabbítsa szerződését az Arsenalnál. Vele kapcsolatban is felmerültek az utóbbi időkben olyan találgatások, hogy esetleg távozhat a klubtól, különösen a Real Madrid nevét emlegették, hiszen Pires sohasem tagadta, hogy élete egyik nagy álma, hogy a királyi gárdában futballozhasson, ráadásul a spanyolok egykoron szintén le akarták igazolni. A középpályás tavalyi térdsérülését követően ismét kezdi visszanyerni egykori formáját, és az FA-kupa döntőjében is sorsdöntő gólt szerzett, amelyet követően kijelentette: maradni akar az Arsenalnál, és biztos benne, hogy hamarosan megegyezik a vezetőséggel a szerződéshosszabbításról.

A harmadik "muskétás", Sylvain Wiltord sorsa viszont egyelőre bizonytalannak tűnik: a vezetőség vele is szeretett volna új szerződést kötni, mivel jelenlegi kontraktusa jövő nyáron lejár, de a focista nem fogadta el a klub ajánlatát. Ennek oka, hogy a csatár valamivel magasabb fizetést szeretne a jelenlegi heti húszezer fontos juttatásnál. Wiltord elmondta, hogy nem akar távozni az Arsenaltól, ugyanakkor azt sem hagyhatja, hogy a tehetségét ne becsüljék meg megfelelően.

Kétségtelen tény: a támadó az elmúlt években nagyon fontos gólokat szerzett az Ágyúsok színeiben, tavaly ő rúgta a győztes gólt a Manchester United elleni idegenbeli találkozón, amivel az Arsenal bebiztosította a bajnoki címet, a jelenlegi szezonban pedig a MU és a Chelsea elleni kupameccseken is betalált. Ráadásul akármilyen furcsának is tűnik, ő a klub történetének legdrágább futballistája, 13 millió fontot fizettek érte 2000 nyarán, míg például Henry vételára egy évvel korábban 10,5 millió font volt, Pires pedig csak hatmillió fontba került.

A Konföderációs-kupáig hátralévő időszakban valószínűleg még hosszas tárgyalássorozatra kerül sor Wiltord képviselői, illetve az Arsenal között, de ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor az Ágyúsok valószínűleg eladják a támadót. A hírek szerint a Bayern München máris bejelentkezett a csatárért, akiért azonban négymillió fontnál többet aligha kérhetnek majd az angolok. Ez ugyan kilencmillióval kevesebb, mint amennyit anno Wiltordért fizettek, de pontosan négymillióval több, amint amennyit jövő nyáron kapnának érte, ha a játékos valóban nem hosszabbítja meg kontraktusát.