Vágólapra másolva!
Florentino Pérez, a Real Madrid klubelnöke immár hagyományosnak mondható újévi interjút adott a Marca című madridi sportnapilapnak. Ebben többek között leszögezi: aligha várható újabb világsztárok szerződtetése az elkövetkező hónapokban, esetleg a nyáron, ugyanis már egyszerűen nincs hely a csapatban.

A jelenlegi Madridot a szurkolók már oly mértékben Florentino "termékének" tartják, hogy el is nevezték "Floren Team"-nek. Nem is minden alap nélkül: az együttes három - talán legfényesebb - csillagát, a három aranylabdást, Figót, Zidane-t és Ronaldót egyaránt ő szerződtette az elmúlt három esztendőben.

- Jorge Valdano sportigazgató a minap jó osztályzattal értékelte a Madrid 2002-es esztendejét. Ön hányast adna a csapatnak?
- Valdano érti a dolgát, és nem csak nekem, hanem a szurkolóknak is ez a véleményük. Szerintem mégis megérdemeljük a jeles kalkulust.

- Nem volt túlzás egy kicsit a centenáriumi esztendő programja?
- Miért, mit hagyott volna ki? A New Yorkban a japán válogatottal játszott jótékonysági meccset, a kábítószer- és AIDS-ellenes küzdelem jegyében? A látogatást az ENSZ-ben? A Bernabéu-kupát korábbi BEK-győztesek ellen? Vagy a december 18-i nagy fiesztát, a világválogatott elleni mérkőzést? Végtére is csak egyszer vagyunk százévesek.

- Mekkora felelősséget jelent a Real Madrid elnökének lenni?
- Óriásit. A Real Madrid a földkerekség leguniverzálisabb sportegyesülete, már régen túlléptük Spanyolország határait. Több szurkolója van a Madridnak külföldön, mint idehaza. Abban a 29 hónapban, amióta elnöke vagyok ennek a klubnak, minden tevékenységem e hírnév erősítését szolgálta.

- Azt azért ismerje be, hogy Zinedine Zidane zseniális góljáig Glasgow-ban, a Bajnokok Ligája döntőjében, a zabszem benne volt a hátsójában.
- Nézze, öt versengésben indultunk az elmúlt évben, ebből hármat megnyertünk- a BL-t, az európai szuperkupát és az interkontinentális kupát -, a Király-kupában a döntőben maradtunk alul, s a Primera División első helyéért is versenyben voltunk az utolsó fordulókig. Tény, ha nem nyertük volna meg a BL döntőjét, akkor most hiányérzetünk lenne. De senki se feledje el, hogy a Real Madridnak százéves fennállása alatt még egyetlen olyan esztendeje sem akadt, amelyben mindent megnyert volna. Hiszen bármekkora sztárok is a mi játékosaink, azért ők is csak esendő emberek.

A Primera Division menetrendje/sport/focivilag/20020830primera.html

- Megemésztette már a március 6-i vereséget a Deportivótól a Király-kupa döntőjében, a Bernabéuban?
- Nagy keserűséget okoztunk szurkolóinknak azon az estén, de úgy érzem, emelt fővel veszítettünk. A veszíteni tudás mindig is jellemezte a Madridot. Ám ez a vereség ösztönzést adott a további harchoz a Bajnokok Ligájában.

- Ön szerint azok a hatalmas befektetések, amelyeket Figo, Zidane és Ronaldo vásárlása jelentett, megtérültek a mezeladásokból?
- Egyedül abból nem. Amikor ekkora sztárokat szerződtetünk, a hatás nem fejezhető ki euróban vagy pesetában. Legalábbis közvetlenül nem.

- Van még olyan labdarúgó a piacon, akiknek helye lenne a Madridban? Várható további jelentős erősítés?
- Nem hinném. Nem fér már több csillag ebbe a "világválogatottba". A forrás, ahonnan merítenünk kell a jövőben, az a híres madridi utánpótlás. És ez nem is kerül pénzbe.

- Az ünneprontás szándéka nélkül: mi lenne most, ha nem adják el a Sportvárost, a klub edzőkomplexumát Madridnak?
- Akkor a Real Madrid most nem a tagok, a "sociók" csapata lenne, hanem egy vagy több milliárdos tulajdona. Így viszont felszámoltuk a klub történelmi adósságát, még ha nagy áron is.

- Nem gondolja, hogy a sportegyesületi forma hosszú távon idejétmúlt, és át kellene alakulnia a klubnak részvénytársasággá?
- Az a célunk, hogy rendes bevételeink meghaladják rendes kiadásainkat. A 2003-2004-es bajnoki évben ezt már garantálni tudom.

- Csakhogy annyi pénzt lehetetlen beszedni, amennyit a játékoskeret keres.
- Az az elképzelésem, hogy a labdarúgók fizetésére költött pénz hosszú távon ne haladja meg a klub költségvetésének ötven százalékát.

- Milyen lesz a 2003-2004-es évad Real Madridja?
- Nagyjából ugyanolyan, mint a mostani. Vicente del Bosque marad az edző, és a játékoskeretben sem lesznek komolyabb változások.

- Ha Ronaldo el akar menni márciusban a riói karneválra, ad neki ön szabadságot?
- Ez nem az én dolgom, hanem Valdanóé.

A Madrid január másodikán, csütörtökön a Sevillát fogadja elmaradt bajnoki mérkőzésen. Ha győz a csapat, akkor öt pontra megközelíti az éllovas Real Sociedadot. Vasárnap este pedig a bajnok Valencia elleni szuperrangadó következik. A sérültek felépültek, így a kapitány Hierro és Makelele, valamint Cambiasso is bevetésre kész.

Ch. Gáll András