Vágólapra másolva!
Madrid és a spanyol arisztokrácia ünnepre készül. A világ leghíresebb labdarúgóklubja, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egyik alapító tagja, a nyolc BEK-, illetve BL-győzelemmel büszkélkedő Real Madrid éppen március 6-án, a spanyol kupa döntőjének napján ünnepli alapításának százéves évfordulóját.

REAL MADRID
Alapítva: 1902. március 6.
Legnagyobb sikerei: 28-szoros bajnok, 17-szeres Spanyol Kupa-győztes, 8-szoros BEK- és BL-győztes, kétszeres UEFA kupa-győztes, KEK-győztes, kétszeres Világkupa-győztes
Stadion: Santiago Bernabeu (épült 1947-ben)
Befogadóképessége: 75 ezer fő
Bérletesek száma: 69 ezer
Real Madridot

A klub sikereinek megalapozója a stadion névadója, Santiago Bernabeu volt, aki 1909-ben, 14 évesen lett igazolt labdarúgó, három évvel később pedig már a kezdőcsapat stabil oszlopának számított. Pályafutását követően titkárként, majd 35 éven keresztül elnökként dolgozott, vezetése alatt a Real hat Bajnokcsapatok Európa Kupája-trófeát, 16 bajnoki címet és hat Spanyol Kupát is nyert. Még titkár volt, amikor neki köszönhetően profi csapat lett a Real: 1930-ban 150 ezer pezetáért (mai kalkulációval mintegy 900 euróért) szerződtette a világ akkor legjobb kapusát, Ricardo Zamorát. Az igazi nagy fogás azonban csak az '50-es években jött össze, amikor Puskás Ferenc mellett (akit egy internetes szavazáson a Real-hívők minden idők legjobb madridi labdarúgójának választottak) az argentin Alfredo Di Stefanót is Madridba csábította.

KIRÁLYI REKORDOK
Csapat
Legtöbb pont egy szezonban: 92 (1996-97)
Legtöbb gól egy szezonban: 107 (1989-1990)
Legkevesebb kapott gól egy szezonban: 15 (1931-32)
Legtöbb hazai mérkőzés vereség nélkül: 121 (1956 és 1965 között)
Leghosszabb veretlenségi sorozat: 31 mérkőzés (1987-88, 1988-89)

Egyéni
Legtöbb gól: Alfredo Di Stéfano (216 gól)
Legtöbb gól egy szezonban: Hugo Sanchez (38 gó, 1989-90)
Legtöbb mérkőzés: Manuel Sanchis (522 meccs, 1983-2001)
Legdrágább labdarúgó: Zinedine Zidane (65 millió dollár - 2001. július)

"A Real-sikerek recepje a világ legféltettebb titkai közé tartozik. Nem csoda, hogy mindenki tiszteli a klubot" - mondta a legenda. A legnagyobb igazságot azonban egy másik sztár, a német Günther Netzer árulta el. "Hogyan lehetne elmagyarázni a titkot a kívülállóknak? A Real minden, a Real a múlt, a Real a szupersztárok tömege, a Real egy intézmény. Maga a mítosz definiálhatatlan: csak tapasztalat útján ismerhető meg!"

Az 1970-80-as évek viszonylagos csendben teltek el. Hiába játszottak olyan sztárok az együttesben, mint a német Günther Netzer, Uli Stielike, Bernd Schuster, az argentin Jorge Valdano, a mexikói Hugo Sanchez, a spanyol Emilio Butragueno, Camacho és Gordillo, az igazi nagy sikerek elmaradtak. Ráadásul a 12. elnök, Ramón Mendoza majdnem csődbe jutatta a klubot. Ennek ellenére a Real ekkor kezdte meg újabb fénykorát: Lorenzo Sanz elnök vezetésével 1998-ban, majd 2000-ben is Bajnokok Ligája-győztes lett. 2000 nyarán az új elnök, Florentino Perez szerződtette a világ legdrágább játékosát, a portugál Luis Figót (Barcelona), tavaly mindezt megfejelte Zinedine Zidane (Juventus) szerződtetésével . Hivatalos kimutatások szerint a 2001-2002-es éve költségvetése 158 millió euróra (40 milliárd forint) rúgott, a jelenlegi ennél még 14 millió euróval több.

Sokan a csődtől féltették a klubot, a hírek szerinti 273 millió eurós hiányt a Ciudad Deportiva nevű edzőkomplexum eladásából fedezte. Ám a spanyol lapok sietve megjegyezték: "előbb esik hó a Szaharában, minthogy a Real csődbe jusson!" Jorge Valdano sportigazgatója szerint azonban csak a kereskedelmi forgalom 30 százalékkal nőtt Zidane érkeztével.

Az idei, centenáriumi év eddig remekül alakul, hiszen a csapat versenyben van a bajnoki címért, a Bajnokok Ligájában százszázalékosan áll, és az alapítás százéves évfordulójának napján pedig a Deportivo La Coruna ellen a Bernabeuban rendezendő Király Kupa-fináléban lép pályára. Az idei ünnepi sorozat befejező eseménye a december 18-i gálamérkőzés lesz, amelyen a Világválogatott látogat a spanyol fővárosba. Addig azonban még rengeteg megoldandó feladat vár a királyi csapatra.

Pincési László

Ajánlat:

Fórum:

Real Madrid Fan Club

Nem hiányzik a könyvtárából?

Dénes Tamás: Real Madrid