Vágólapra másolva!
Nem kis meglepetést jelentett az a hír, miszerint a Chievo Verona együttese leigazolta a veterán német támadót, Oliver Bierhoffot, hiszen az előző szezon meglepetéscsapata elsősorban arról volt híres, hogy szinte teljesen ismeretlen focistákból kovácsolt ütőképes együttest. A chievóiak szerint azonban szó sincsen arról, hogy ezentúl sztárcsapatként kellene kezelni a Serie A egyetlen veronai gárdáját, a tréner, Luigi del Neri szerint az elsődleges célkitűzés az új idényben is a bennmaradás lesz.

A "chievói csoda" talán a legtöbbet használt kifejezés volt az előző idényben a Serie A-val kapcsolatban. Az újonc kiscsapat, amely a bajnokság első felében vezette a tabellát, majd végül a tiszteletet parancsoló ötödik helyen fejezte be fennállásnak első idényét a campionatóban, végig az újságírók érdeklődésének központjában állt. Ahogy





Bíznak Bierhoff rutinjában


Ami a távozókat illeti, elsőként némi meglepetésre Bernardo Corradi igazol el a klubtól. Az Internazionale 6,5 millió eurót kínált a támadóért, ami tökéletesen megfelelt a Chievónak, így az előző idényben tíz gólt szerző futballista máris milánói játékosnak mondhatta magát. Nagy volt a vetélkedés a két szélső középpályás, Eriberto és Christiano Manfredini iránt is, de végül úgy tűnt, hogy a versenyfutást mindkettejük esetében a Lazio nyeri meg. Mindez a futballistáknak sem volt ellenére, különösen Eriberto lett volna elégedett a dolgok ilyetén alakulásával, mint elmondta, a római egyesületben való szereplés nagy lehetőség lett volna a számára a kiugrásra. A brazilnak azonban csalódnia kellett, mert a két egyesület sehogyan sem tudott megegyezni, és később már csak Manferdini Lazióba való szerződéséről szóltak a hírek, igaz, ez megvalósulni látszott. Július elején a Chievo honlapján nyilvánosságra is hozták, hogy a középpályás a Lazióé lett, és el is búcsúztak a labdarúgótól, sok sikert kívánva neki új csapatában.

Pár nappal később azonban nagy fordulat állt be az ügyben, a Lazio ugyanis kihátrált a transzferből. A római egyesület zavaros anyagi ügyei miatt a klubelnök Sergio Cragnotti úgy ítélte meg, hogy nincsen meg a pénze Eriberto és Manfredini megvásárlására. Igen ám, de a Chievo szerint a két egyesület már aláírt egy szerződést, amely szerint a rómaiak 18 millió fontot fizetnek a két focistáért. Cragnotti ezzel szemben váltig állítja, hogy az ominózus dokumentum még nem a végleges kontraktus, hanem csak egy előzetes szerződéstervezet volt, és esze ágában sincsen kifizetni a pénzt. A Lazio ugyan felajánlott egy olyan megoldást, amely szerint valamivel kevesebb összeget, valamint két futballistát - Pesaresit és Castrománt - ajánlanak a veronaiaknak, ám a Chievónak ez természetesen nem felel meg. Az ügyben minden bizonnyal a ligának kell döntenie, de Manfredini és Eriberto addig is a Chievo futballistájának számít.

Egyelőre tehát csak egy meghatározó ember távozott a klubtól, vagyis Del Neri mesternek minden oka megvan arra, hogy bizakodóan lássa a csapat helyzetét, ám a tréner ennek ellenére nem tartja valószínűnek, hogy a gárda meg fogja ismételni remeklését. "El kell felednünk az ötödik helyet, amit májusban megszereztünk. Szerénynek kell maradnunk, ha továbbra is a Serie A-ban akarunk szerepelni. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező idény nehezebb lesz, mint az előző volt, és a célunk megint a biztos bennmaradás kiharcolása lesz."

Az eddigi erősítések alapján azonban inkább úgy tűnik, hogy a szakvezetőből csak a rá jellemző szerénység beszél, hiszen azzal, hogy a csapat alig változott, jó az esély arra, hogy a Chievo továbbra is megmaradjon a középmezőnyben. Noha az együttes igyekezett megőrizni azon szokását, hogy legfőképpen az alacsonyabb osztályokból igazol olyan játékosokat, akik nem számítanak ismert labdarúgónak, a nyáron néhány esetben azért kivételt tettek. Ilyennek számít például a francia Lilian Nalis szerződtetése, aki a francia élvonalból, a Bastiából érkezett, háta mögött több mint 150 első osztályú találkozó tapasztalatával. A Veneziától megvett Ivone de Franceschi is a legjobbak között szerepelt az előző idényben, bár a velencei együttes egyetlen forduló erejéig sem szakadt el a kieső helyektől.

A Chievo első nekifutásra az UEFA-kupáig menetelt/sport/focivilag/20020509achievo.html

A legnagyobb szenzációt azonban kétségtelenül Oliver Bierhoff szerződtetése jelentette, személyében ugyanis egy igazi világsztár érkezett a Chievóhoz, még ha nem is pályafutása csúcsán. Azt ugyanis maga Bierhoff sem tagadhatja, hogy az elmúlt szezonban nem nagyon ment neki a játék, az AS Monacóban csak elvétve lépett pályára, és a világbajnokságon sem remekelt, igaz, még így is vébé-ezüstérmesnek mondhatja magát. Del Neri azonban úgy gondolta, hogy az a közel száz gólt, amit Bierhoff hét szezon alatt szerzett a Serie A-ban, jó ajánlólevél, a tréner híres arról, hogy ki tudja hozni futballistáiból a maximumot...