Vágólapra másolva!
A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezését megnyerő ország - illetve az ország futballszövetsége - közös céget hoz majd létre az UEFA-val az Eb szervezésére. Magyarország igen nagy konkurenciával néz szembe, de a hazai vezetők állítják: most nagy esélyünk van. Az európai szövetség decemberben dönt, ki lesz a házigazda.

Igen kapós lett a labdarúgó-Eb rendezése. A 2000-es tornára még a holland-belga pályázat volt az egyedüli, a 2004-esre a magyar-osztrák páros mellett a spanyolok és a portugálok jelentkeztek - nyertek az utóbbiak -, most pedig együtt indul a négy északi ország, valamint a skótok az írekkel, a svájciak az osztrákokkal, a törökök a görögökkel, a horvátok a bosnyákokkal közösen, aztán ellenfél még az orosz szövetség, szóval nagy a tolongás a rendezés jogáért.

"Esélyünk van a nyerésre - mondta Bozóky Imre MLSZ-elnök, aki az előkészítő bizottságot is vezeti. "A magyar pályázat erőssége, hogy egyedül jelentkezünk, hogy nálunk két helyszín között a legnagyobb távolság sincs ötszáz kilométer, hogy sok szomszédunk van, és közülük általában négy-öt el szokott jutni az Európa-bajnokságokra, tehát az ottani szurkolóknak közeli lenne ez a torna, aztán hogy ebben a régióban még soha sem volt ilyen jelentőségű futballesemény."

És, hogy mi a pályázat gyengesége? "Hát az, hogy olyan sok jelentkező van" - válaszolta rövid gondolkodás után Bozóky Imre. Tény, hogy egyedül könnyebb lenne, de úgy látszik, mások is rájöttek arra, hogy nem is rossz dolog rendezni egy futball Eb-t. "Bebizonyosodott, hogy kifizetődő vállalkozás, nagyon jót tesz egy ország gazdaságának, de az is nagy szerepet játszik az érdeklődés növekedésében, hogy ezentúl kontinensről kontinensre vándorolnak a világbajnokságok, vagyis mindegyik földrésznek ki kell várnia a sorát, nem lesz már annyi vb Európában, mint eddig, tehát felértékelődnek az Eb-k."

A számítások szerint a magyar pályázatban szereplő nyolc stadion - a miskolci, a debreceni, a szegedi, a székesfehérvári, a kaposvári, a győri és a két budapesti - felújítása 120-140 milliárd forintba kerülne. A beruházás túlnyomó részét az állam fizetné. Maga a szervezés körülbelül 20 milliárd forint lesz majd - ahogy Huszár István projektmenedzser elmondta -, és a bevételek várhatóan meghaladják ezt az összeget.

Igaz, még nem tudni, hogy az összbevétel mekkora része illeti meg a rendező országot, mert új rendszer alakul ki: mostantól az UEFA közös vállalatot alakít a rendező országgal. Portugáliával csak januárban, de a többivel már a szervezés korai szakaszában. "Nagy könnyebbség ez a rendezőnek, hiszen sokat jelent az UEFA tapasztalata, szakértelme" - mondta Huszár István. Meg hát mégiscsak nehezebb belebukni egy olyan üzletbe, amelyben az UEFA a partner.