Vágólapra másolva!
Példa nélküli botrányt kavart a román első osztályú bajnokság hét végi fordulójában megrendezett Ceahlaul - Dinamo Bukarest találkozó, melyet végül a fővárosiak nyertek meg. A meccs előtt Victor Piturca, a Dinamo ősellenségének, a Steauának a trénere már megjósolta, hogy az előre el van rendezve, míg a mérkőzés után a szövetség illetékesei is vizsgálatot indítottak. A bizottság bár nem állapította meg, hogy bundáztak volna csapatok, de bírósági nyomozást kért, és hat játékosnál hazugságvizsgáló használatát helyezte kilátásba.

Eddig még csak a sportsajtó és a közvélemény beszélt a román labdarúgásban tapasztalt bundagyanús mérkőzésekről, ám az A osztályos bajnokság hét végi, tavaszi idénynyitóján a Ceahlaul-Dinamo mérkőzésen (a fővárosiak 2-1-re nyertek) látottak után a sportág vezetői sem ülhettek karba tett kézzel.

Dumitru Dragomir, a labdarúgó liga (LPF) elnöke a találkozó után kijelentette: "A Piatra Neamton megegyezés történt, és ha ez bizonyítást nyer, a szövetség drasztikus intézkedéseket hoz majd" - mondta Dragomir, majd a sajtó állandó támadásaira célozva kijelentette: "Ezentúl ha a média jelez valami gyanúsat a mérkőzések körül, akkor nem habozok majd intézkedni. Többé nem vagyok hajlandó senkit sem fedezni, és itt nem csak a Ceahlaul-Dinamo meccsről beszélek."

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, Mircea Sandu nem minősítette határozottan megrendezettnek az "összecsapást", szerinte az első félidő gyenge színvonalú volt, szünet után viszont felgyorsult a játék és minőségében is javult. "Ha viszont a vádak bebizonyosodnak, mindenki megkapja a büntetését, akármelyik klubról is legyen szó. Decemberben megígértem, hogy rendet teszek a sportágban, és ehhez tartom is magam" - mondta az elnök.

Ezek után azonban a FRF bajnokságot felügyelő és értékelő bizottsága kedden, több mint hétórás tanácskozás után úgy vélte: bár a mérkőzés gyenge színvonalú, és küzdelem nélküli volt, szerintük nem volt előre "elrendezve". "Ugyanakkor a felvételek alapján megállapították, hogy a Ceahlaultól Alistar, Avadanei, Purica, Axinia és Solomon, a Dinamótól pedig Bolohan nem a képességeikhez mérten játszott" - mondta Kassai Adalbert a szövetség főtitkára, aki kijelentette, hogy a szövetség végrehajtó bizottságának jövő heti ülésén szintén kielemzik a találkozót és meghallgatják a hat játékost is. Addig még értesítik a bíróságot is, és az említett játékosoknál valószínűleg kérik a hazugságvizsgálat elvégzését, hogy minél több információval rendelkezzenek a végső döntés előtt.

Gheorghe Stefan, a moldvai klub elnöke a döntést kommentálva megjegyezte: megtörténik, hogy a játékosok nincsenek formában minden találkozón. "Ám ha kiderül, hogy ezt akarattal tették, ezért fizetni fognak" - tette hozzá. Cristian Borcea, a Dinamo ügyvezető igazgatója a döntés után kijelentette, hogy a klub kérte és helyesli is az ügy jogi útra terelését az igazság kiderítésére, ám a hazugságvizsgálatot túlzásnak tartotta. "Bemocskolták a Dinamo hírnevét, és ez több százezer dollár veszteséget jelenthet a klubnak. Mindenki ellenünk van, és nem akarják, hogy bajnokok legyünk" - állt a klub hivatalos közleményében, amelyben arra is rámutatnak, hogy a bajnokesélyes csapatot a két rivális, a Steaua és a Rapid akarja lejáratni.

A Ceahlaul-Dinamo "bundalavinát" Victor Piturca, a Steaua szakvezetője indította el, aki még a találkozó előtt azt mondta, hogy annak eredménye már előre ismert. Piturca a meccs után is fenntartotta állítását, és emiatt Gheorghe Stefan, a moldvai klub elnöke perrel fenyegetőzött és egymillió dolláros (270 millió forint) kártérítést helyezett kilátásba a klub hírnevének rontásáért. Szerinte a román labdarúgásban a Steaua, a Rapid és a Dinamo között hatalmi harc folyik, és előbbi kettő szövetkezett az utóbbi ellen, a Ceahlaul pedig "beesett" közéjük, ezért nem kívánatos ebben a körben. Stefan szerint az őszi idényben a csapata elleni meccs (1-0-ra nyert a katonacsapat) előtt éppen Piturca tett neki ajánlatot, de konkrétan még nem akarta elárulni, milyet. Ezek után az egykori szövetségi kapitány is perrel fenyegetőzött. "Ha az ügy bíróságra kerül, akár száz, a futballban tevékenykedő tanút is tudok hozni igazam alátámasztására. De végül is jobb bizonyíték nem kell, mint a találkozó felvétele. Az egész mérkőzés egy rosszul megrendezett cirkusz volt" - mondta Piturca.

Romász János

Ajánlat:

Volt egyszer egy fehér sport - krikett és bunda (2000.04.21.)