Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt kirúgták Werner Lorantot (52), a német labdarúgó bundesliga tizedik helyén álló 1860 München edzőjét. Karl-Heinz Wildmoser elnök döntését nyilvánvalóan a hétvégén a Bayern Münchentől a városi derbin elszenvedett katasztrofális, 5-1-es vereség motiválta.

A 194. mücheni rangadón az 1-5 volt az 1860 legsúlyosabb hazai veresége. "A vereségnek nem is annyira az aránya volt fájó, hanem az a mód, ahogyan a csapat elszenvedte. Ez sokat elmondott a csapat moráljáról" - magyarázta a döntést a nagybajuszú Wildmoser. A felmondással véget ért Münchenben a Lorant-korszak. Az edző több mint kilenc éve, 1992. július 1. óta irányította az Oroszlánokat. "Keményfejű Werner" - ahogy becézték - 1994-ben felvitte a csapatot az élvonalba, egészen a dobogó harmadik fokáig.

Lorantot és Wildmosert legendásan szoros barátság kötötte össze. Még a legmélyebb válság idején - 2000 végén nyolc meccsen át nyeretlen volt a csapat - is kiállt a főnök beosztottja mellett, és kijelentette: "Amig én vagyok az elnök, az edzőt Lorántnak hívják!" Ezt az esküjét szegte meg most Wildmoser. Lehet, hogy ez egyben az ő karrierje végét is jelzi?

Az utóbbi időben azonban már repedések mutatkoztak a barátság falán. Werner többször is kijelentette: ha valami nem tetszik az elnöknek, akkor mondja meg, és ő szedi a sátorfáját. Hát most szedheti.

Az edzések irányítását ideiglenes jelleggel az eddigi másodedző, az osztrák Peter Pacult és a csapat egykori játékosa, a holland Gerald Vanenburg vette át. Lorant a második edző a hamburgi Frank Pagelsdorf után, akinek ebben a szezonban felmondtak a Bundesligában. A Bundesliga 1963-as létrehozása óta Lorant a 257. edző, akinek szerződése lejárta előtt köszönték meg a munkáját.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

A német bajnokság állása

Korábban:

A Bayern nyerte a müncheni rangadót