Vágólapra másolva!
Hatalmas eltérések vannak egy félprofi és egy profi játékos fizetései között, de a legjobbaknak nem csak a havi fixből kell kijönniük: a nyeremények és a Major-szereplések akár tíz- vagy százmilliókat is érhetnek forintban.

Az e-sportolók, csak úgy mint az élsportolók, nem játszanak örökké. Cserében abban az 5, 10, 15 éves időszakban, amikor másról szem szól az életük, akkor ugyanazon okokból rengeteg kompenzációt kapnak azért, amit csinálnak. Viszont rengeteg faktor van, ami befolyásolhatja valaki fizetését és ezért hatalmasak a különbségek. Egy 17 éves félprofi nyilván nem fog annyit keresni hónapról hónapra a játékkal, mint az, aki közel egy évtizeden át bajnoki címekért versenyez valamelyik nagy csapat színeiben. De a különbségek még tovább nőnek, ha rendszeres Major résztvevő valaki vagy képes megnyerni akár csak egy kisebb versenyt is Counter-Strike-ban.

A játékosok természetesen minden hónapban kapnak fizetést. Ha a legsikeresebb játékosok rendszeres fizetését nézzük, akkor csak pletykákra támaszkodhatunk, de ezek az információk elég gyakran megbízható forrásoktól derülnek ki, tehát kiindulási pontnak teljesen jók. Ezek alapján

a világ legtehetségesebb és ezért a leghosszabb, legjobb szerződésekkel bíró játékosai havonta 15-20 millió forintot is megkaphatnak.

Az átlagos top 10-20 csapatban játszó játékos ennek töredékét, átlagosan 3-7 millió forintot kereshet Európában és Észak-Amerikában egyaránt. Ha félprofikról vagy kevésbé támogatott profikról beszélünk, akkor egy 200-800 ezer forint közötti összeg szerepelhet a hóvégi csekken.

Forintban számolva milliárdosnak mondhatják magukat a legjobb CS:GO-sok Forrás: Origo

Az e-sport szempontjából sikeres nyugati országokban, mint Dánia, Svédország vagy Franciaország, 800 ezer és egymillió forint körül lehet az a minimum, amiért megéri teljes állásban e-sportolni és ez is még inkább határeset. Észak-Amerikában pedig ennek a duplája, triplája körül lehet az alsó határ már 18-20 éves korban is. Viszont a játékosok szerencséjére ezeket az összegeket ma már igen gyakran megfizetik még alacsonyabb szinteken is, amennyiben ott az esély, hogy a csapat kijusson egy Majorre, mert a matricapénzből meg fog térülni a befektetésük.

Ugyanis Counter-Strike-ban a Major szereplésekért a nézők által megvásárolható aláírásos matricák járnak, amelyek után a teljes bevétel fele a csapatok, pontosabban a játékosok között oszlik el. A Valve tavaly először árulta el, hogy egy év alatt több mint 24 milliárd forintos forgalmuk volt csak ezekből a mikrotranzakciókból. Ebből pedig kiszámolhatjuk, hogy

egy-egy népszerű játékos akár 100 millió forintot is simán zsebre tehetett Majorönként.

Erre még rájön, hogy a Majorök összdíjazása 452 millió forint, aminek majdnem a felét a győztes csapat viheti haza. Szóval nem nehéz belátni, hogy aki a legmagasabb szinteken játszik és teljesít, az már a matricákból és a fizetéséből is elég kényelmesen ellenne a visszavonulása utáni években is.

De a Majorökön kívül is vannak rendszeres versenyek nagy nyereményalapokkal, amikkel még tovább lehet növelni a potenciális bevételeket. A CS:GO történelmének tíz legsikeresebb játékosa a karrierjük során mind legalább 500-600 millió forintot szereztek csak nyeremények formájában. Ezek nagyrészét pedig úgy, hogy olyan tornákon nyertek, amelyekért fejenként 20-40 millió forint járt.

De ha elmegyünk a lista 100. helyére, még ott is egy olyan játékos szerepel, aki 110 milliót keresett csak nyereményekből. Torzsás „torzsi" Ádám pedig a 284. helyen áll jelenleg kb. 32 millióval.

Tehát hatalmas eltérések lehetnek egy CS:GO-ban versenyző játékos számára az elérhető bevételek terén és nyilvánvalóan keveseknek adatik meg, hogy pénz fejében játszhassanak. Azonban egészen komoly összegeket össze lehet szedni egy pár évig tartó profi karrier során is már. Ez pedig attól függően, hogy hol él az adott játékos és mennyire van közel a tűzhöz, akár a teljes életükre rendezheti az anyagiakat, csak úgy, mint egy élsportoló esetében.