Vágólapra másolva!
Az úszó országos bajnokságon a két nagy visszatérő közül Milák Kristóf 100 méter gyorson sorozatban negyedszer lett aranyérmes, és csupán századokkal maradt el az olimpiai A szinttől. Hosszú Katinka 200 méter vegyesen harmadik lett, neki messzebb, négy másodpercre van a kvalifikációs szint, és mint elmondta, már nem az úszás a prioritás a számára.

A 126. úszó medencés országos bajnokság első napján rendezett döntői közül kiemelkedett a női 200 méteres vegyesúszás, valamint a férfi 100 méter gyors döntője. Előbbiben a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, míg utóbbiban a Tokióban 200 méter pillangón aranyérmes Milák Kristóf visszatérése jelenti a hírt. Mindketten a legjobb idővel jutottak be a kedd délutáni fináléba.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf az előfutamban már jelezte, hogy egész jó formában van
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az immár anyukaként rajtkőre álló Hosszú Katinka a bajnoki cím megszerzése mellett az olimpiai A szintért is harcba szállt, neki ugyanis még nincs kvótája a párizsi játékokra, szemben például Milák Kristóffal, akinek emiatt már nem kell izgulnia.

Kettőjük közül Hosszú úszott előbb, a döntő mezőnyében ott volt a távon már kvótás címvédő Sebestyén Dalma és Kapás Boglárka is. A pillangó után Sebestyén, Hosszú, Kapás volt a sorrend, de a hátúszás után már Hosszú volt az első. A mell után Sebestyén és az olasz Francesca Frisia volt az élen, végül Kapás előtt 19 századdal Sebestyén nyerte az ob-t, míg Hosszú Katinka negyedikként ért célba, de miután Frisia előzte meg, így bronzérmes lett. Katinka 2.15.50-et úszva javított ugyan a délelőtti idején, de a 2.11:47-es A szinttől továbbra is jócskán elmaradt. Attól egyébként Kapás Boglárka is közel két másodpercre van.

ÚszóOB, Úszó, OB, 2024, úszás, Hosszú Katinka
Hosszú Katinka egy bronzéremmel tért vissza kedvenc versenyszámában
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István / Magyar Nemzet/Mirkó István

"Nagyon sok minden történt velem itt a karrierem során, úgyhogy jó érzés volt besétálni a Duna Arénába - kezdte mosolyogva az értékelését Hosszú Katinka. 

Bizonyos értelemben ez most egy új kezdet nekem az anyuka szerep mellett, hiszen így az úszás már nem lehet számomra prioritás. De ennek ellenére a maximumot szeretném belőle kihozni, és nagyon örülök, hogy még mindig úszhatok, mert még mindig szeretem az úszást.

Innen próbálok előre lépegetni, és nagyon remélem, hogy lesz még időm, hogy megússzam a határidőig az A szintet. Hogy melyik számban, azt az ob után már könnyebb lesz megfogalmazni, de ez az a szám, ami a legközelebb áll hozzám a 400 vegyes mellett."

A 100 gyors döntőjében ott volt a vb-bronzérmes Németh Nándor, a sprinter specialista Szabó Szebasztián, a 100 háton kvótás Jászó Ádám és persze Milák Kristóf, aki az elmúlt három évben mindig megnyerte a klasszikus számot. Milák végig vezetve 48:38 másodpercet úszva ismét megnyerte a 100 gyorsot, mindössze négy századdal elmaradva az olimpiai A szinttől. 

Nehezen hiszem el, hogy nem edzett, mert ennyi számot nem lehet edzés nélkül leúszni. De nagyon örülök neki, hogy újra itt van, és remélem, hogy a párizsi olimpián is számíthatunk rá

 - mondta a 100 gyors döntője után Németh Nándor.

ÚszóOB, Úszó, OB, 2024, úszás, Milák Kristóf
Milák Kristóf a végére kicsit talán elfáradt, de így is megvédte bajnoki címét 100 méter gyorson
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István / Magyar Nemzet/Mirkó István

200 méter vegyesen a címvédő Zombori Gábor 1.57:88 perces hatalmas egyéni csúccsal és olimpiai A szinttel nyerte meg a döntőt Török Dominik Márk és Holló Balázs előtt. Zomborinak ezzel Kós Huberthez hasonlóan van már kvótája ezen a távon, ráadásul századra azonos idővel szerezték meg az indulási jogot.

Női 100 méter gyorson Pádár Nikolett nyert. 100 méter mellen sem a férfiak, sem a nők mezőnyében nem járt közel a szintidőhöz magyar úszó. 

A férfiaknál győztes Horváth Dávid elmondása szerint 2022 decemberében lezárta a pályafutását, és jobbára már edzőként dolgozik, de még lejárogat úszni.

 Így is a legjobb magyar tudott lenni az osztrák klasszisokat felvonultató döntőben.

50 méter háton Jászó Ádám, Nell Olivér, Szabó Szebasztián és Németh Nándor is ott volt a félórával korábbi 100 gyors döntőjének a mezőnyéből, akik mellett Kovács Benedek és Telegdy Ádám is rajtkőre állt. Végül az előfutamokban is leggyorsabb Jászó nyert Kovács és Telegdy előtt.

Férfi 1500 méter gyorson a három olimpiai A szintes úszó, azaz Betlehem Dávid, Sárkány Zalán és Rasovszky Kristóf a táv harmadánál elszakadt a mezőnytől, előbbi kettő pedig utóbbitól is. 

500 méter után Betlehem robbantott, és egyre növelte az előnyét, és végül jó egyharmad medencehosszal nyerte a bajnoki címet Sárkány és Rasovszky előtt. Ez volt Betlehem Dávid első nagymedencés bajnoki címe.

Női 100 méter mellen a marosvásárhelyi születésű, de győri színekben versenyző Fángli Henrietta 1.07:50 perces idővel megdöntötte Kovács Ágnes 2000-ben, a sydney-i olimpián úszott 1.07.79-es magyar rekordját.

Kapcsolódó cikkek: