Vágólapra másolva!
Sebastian Coe, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) brit tagja szerint a kedden NOB-tagnak választott Fürjes Balázs "komoly érték lesz az olimpiai mozgalom számára".

A sportvezető - akinek nyilatkozatát a Magyar Olimpiai Bizottság közleménye idézte - elmondta, azóta figyeli Fürjes Balázs sport és az olimpiai mozgalom iránti rajongását, mióta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot vezette.

- jelentette ki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

Sebastian Coe elismerően beszélt Fürjesről Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerhij Bubka ukrán NOB-tag, olimpiai bajnok rúdugró azt emelte ki, hogy Fürjes "városfejlesztésben, sportlétesítmények tervezésében és megépítésében, nagy sportesemények lebonyolításában szerzett tapasztalatai rendkívül értékesek", és meglátása szerint "a NOB-nak ma pontosan erre a tudásra van szüksége". Különösen hálás vagyok neki és Magyarországnak a nyári, fantasztikusan sikerült atlétikai világbajnokság megszervezéséért. A sikeres vb újabb bizonyítéka volt Balázs kitűnő vezetői képességeinek, stratégiai és innovatív gondolkodásának. Nagyon örülök, hogy mostantól a régi barátság mellett kollégák is lettünk" - jelentette ki Bubka.

A horvát államfő is dícsérte Fürjest Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát NOB-tag, egyben Horvátország korábbi köztársasági elnöke kijelentette, Magyarország horvát barátjaként, szomszédként különösen örül Fürjes megválasztásának.

- fogalmazott Grabar-Kitarovic, aki szerint Fürjes Balázs "nagyon pozitív, derűs személyiség, remek társaság", akivel így már nagyon várja a közös munkát.

Kirsty Coventry, Zimbabwe kétszeres olimpiai bajnok úszója, sportminisztere, a NOB végrehajtó bizottságának tagja - egyben a 2032-es brisbane-i játékok koordinációs bizottságának elnöke - arról beszélt, hogy az utóbbi testületben egy éve együtt dolgozik Fürjessel, így testközelből látta, ahogy vezette több, sikeres budapesti világesemény megrendezését.

- tette hozzá Coventry.

Juan Antonio Samaranch szerint fontos döntés született Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ju Huanzong

Juan-Antonio Samaranch NOB-alelnök szerint "Fürjes Balázs megválasztásával a NOB tagjai valójában a bizalmukat fejezték ki, és mind Magyarország, mind Balázs nagyon megérdemlik ezt a bizalmat".

- mondta Samaranch, aki a Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke is.

Fürjes Balázst a NOB Mumbaiban zajló közgyűlésén, kedden választották meg állandó tagnak.