Véget érhet a kétszeres Grand Slam-győztes sztárteniszező karrierje

(SP)FRANCE-PARIS-TENNIS-ROLAND GARROS-FRENCH OPEN se Horizontal
(220527) -- PARIS, May 27, 2022 (Xinhua) -- Simona Halep (C) receives medical help during the women's singles second round match between Zheng Qinwen of China and Simona Halep of Romania at the French Open tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, on May 26, 2022. (Xinhua/Meng Dingbo) (Photo by Meng Dingbo / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Simona Halep kétszeres Grand Slam-tornagyőztes román teniszezőt 2026 októberéig eltiltották két különböző doppingvétség miatt.

A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) kedden jelentette be döntését.

A 31 éves Halep versenyzési engedélyét tavaly októberben ideiglenesen felfüggesztették,

mert az amerikai nyílt bajnokságon levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustat jelenlétét. A roxadustat fokozza az eritropoetin endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Halep határozottan tagadta, hogy tudatosan használt tiltott szert, és azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. Az ITIA illetékesei egyrészt elfogadták a játékos érvelését, másrészt viszont megállapították, hogy az általa elismert mennyiség nem eredményezhette volna a pozitív mintákban talált magas koncentrációt.

A másik doppingvétséget a korábbi világranglista-vezető biológiai útlevelének szabálytalansága okozta.