Egy tüntető a betonpadlóhoz ragasztotta a lábát a US Open elődöntője alatt

2023 US Open - Day 11 GettyImageRank2 Residential District Czech Republic USA New York City Protestor Queens - New York City Men Women Photography Grand Slam WTA Tour Flushing - Queens disrupts USTA National Tennis Center Day 11 2023 US Open Tennis Champi
Tüntetők zavarták meg a US Open elődöntőjéz
Vágólapra másolva!
A 19 éves Coco Gauff diadalmaskodott a Karolina Muchova elleni US Open elődöntőben, azonban a találkozót 50 percre félbe kellett szakítani, ugyanis négy környezetvédelmi aktivista megzavarta a rendet az Arthur Ashe Stadion lelátóját, egyikük ráadásul a betonpadlóhoz ragasztotta a lábát.

Gauff 1-0-ra vezetett a második szettben, amikor a meccset félbeszakították.

„Békés módon történt, úgyhogy nem haragszom rá.

– mondta a 19 éves Gauff, aki hangsúlyozta, hogy ha a tüntetők úgy érezték, hogy ezt kell tenniük, nem igazán tud felháborodni ezen.

A US Open elődöntőjében a biztonsági őrök és több mint fél tucat rendőr ment szembe a tüntetőkkel. Az Egyesült Államok Teniszszövetségének tájékoztatása szerint a tüntetők közül hármat minden további incidens nélkül kikísértek a stadionból, de hosszabb ideig tartott a lábát a földhöz ragasztó személy eltávolítása.

Tüntetők zavarták meg a US Open elődöntőjét Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Matthew Stockman

Az USTA hozzátette, hogy a rendőrség mellett az egészségügyi személyzetre is szükség volt a tüntető biztonságos eltávolításához. Miután ez megtörtént, a rendőrség őrizetbe vette a négy aktivistát.

A vesztes Muchova azt mondta, hogy "kezdetben azt hitte, hogy a rajongók sikoltoznak, ujjonganak".

Az Extinction Rebellion nevű csoport magára vállalta a felelősséget az eset után. Az egyik tüntető, aki csak Ianként azonosította magát, azt mondta az Associated Pressnek, hogy a csoport úgy véli, hogy a US Open szponzori szerződéseket kötött olyan vállalatokkal, amelyek politikája hozzájárul a globális felmelegedéshez.

„Semmilyen módon nem próbálunk ártani a sportolóknak. Egy olyan problémára igyekszünk felhívni a figyelmet, amely a világon mindenkit érint."

Gauff az 50 perces szünet alatt gyümölcsöt evett egy műanyag edényből, majd szerzett néhány teniszlabdát, és szervált párat, míg Muchova rövid rövid taktikai értekezletet tartott az edzőjével.

„Nem tudtuk, meddig fog tartani.

– mondta Gauff. „Nehéz volt eldönteni, hogy ritmusban maradjunk, vagy energiát takarítunk meg."

Ez a legutóbbi a fosszilis tüzelőanyagok használatával kapcsolatos sportesemények – és különösen a tenisz – tiltakozási sorozatában.

Hiszek a klímaváltozásban, de nem igazán tudom pontosan, mi ellen tiltakoztak. Tudom, hogy a környezetről volt szó. 100%-ig hiszek ebben. Úgy gondolom, hogy vannak dolgok, amiket jobbá tehetünk" – mondta Gauff a meccs utáni sajtótájékoztatóján" – aki azért hangsúlyozta, hogy jobban örülne, ha ezek a tüntetések nem a meccse alatt történnének meg.

Coco Gauff a világelső fehérorosz Ariana Szabalenkával találkozik majd a döntőben Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Clive Brunskill

Júliusban Wimbledonban két meccs is félbeszakadt, amikor a környezetvédelmi aktivisták kiugrottak a lelátóról, és narancssárga konfettit szórtak a fűre.

A múlt hónapban Washingtonban rendezett US Open hangolóversenyén körülbelül egy tucat embert kértek fel a helyszín elhagyására, miután fosszilis tüzelőanyagok használata ellen tiltakozó táblákat lóbáltak, mellette pedig folyamatosan kántáltak.