Bukott, de így is hatalmas fölénnyel nyerte a mezőnyversenyt a holland csodagyerek a kerékpáros-vb-n - videó

Mathieu van der Poel Wins The 2023 Men's World Championship Road Race Glasgow United-kingdom Dutch cyclist Mathieu van der Poel solo significant lead winning 2023 Elite Men's Road Race title August 06 2023 Horizontal SPORT CYCLING
Dutch cyclist Mathieu van der Poel going solo with a significant lead, winning the 2023 Elite Men's Road Race title in Glasgow, on august 06, 2023. (Photo by Dylan Morrison/NurPhoto) (Photo by Dylan Morrison / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Mathieu van der Poel nyerte a glasgow-i kerékpáros világbajnokság férfi országúti mezőnyversenyét, amelyet Dina Márton nem fejezett be.

Az 58 nemzet 194 kerékpárosa Edinburgh-ból indult neki a mintegy 3500 méternyi szintemelkedést tartalmazó 271 kilométeres távnak, amelynek első felében a mezőny áttekert Glasgow-ba, ahol tízszer teljesítette a rövid, de meredek utcákkal és 48 kanyarral nehezített, technikás körpályát.

Még a viadal korai szakaszában tüntetők zárták le az utat, több mint háromnegyed órás kényszerpihenőre kárhoztatva a kerékpárosokat, akik beszélgetve vagy étkezéssel, néhányan pedig a kísérőautókba ülve töltötték az időt.

A versenyen Dina Márton képviselte a magyar színeket, ő a Glasgow-ba érkezéskor már egy, a főmezőnytől leszakadt csoportban tekert, és végül nem fejezte be a vb-t, amelyen mindössze 51-en értek célba.

Az utolsó száz kilométerre érve az esélyesek sorra tempóváltásokkal rostálták meg sorukat: próbált támadni a többi között a holland Mathieu van der Poel, a címvédő Remco Evenepoel és belga honfitársa, Wout van Aert, a szlovén Tadej Pogacar és a 2019-es győztes dán Madsa Pedersen is. Az utolsó félszáz kilométerre a Glasgow fölött sötétlő felhőkből megérkezett az eső, miközben az olasz Alberto Bettiol szólóban tekert el a csoporttól, utána indult meg Van der Poel, Van Aert, Pedersen és Pogacar négyese.

Bő 22 kilométer volt hátra, mikor utolérték és lehagyták az olaszt, Van der Poel pedig lendületből továbbment.

A cyclocrossban (terepkerékpár) ötszörös világbajnok holland egy kanyarban megcsúszott és elesett a nedves aszfalton, ám gyorsan felpattant és továbbment, és bár megsérült az egyik cipője, kitartott az erős üldözőhármasa előtt.

Ezzel a 28 esztendős kiválóság a Milánó-Sanremo és a Párizs-Roubaix után a vb-n is diadalmaskodott idén, ez korábban egy éven belül senkinek nem sikerült. Van der Poel érdekelt lesz szombaton a hegyikerékpárosok küzdelmeiben is, így arra is van esélye, hogy egyszerre három szakágban birtokolja a világbajnokot illető szivárványszínű trikót. Érdekesség, hogy nagyapja, a francia Raymond Poulidor négyszer állhatott vb-dobogón, ám egyszer sem győzött.

A második helyet a riválisaitól az utolsó lejtmenetben elguruló Van Aert szerezte meg, míg a bronzéremért vívott sprintet Pogacar nyerte Pedersen ellen.

Az időfutamra pénteken kerül sor, míg a nők mezőnyversenyét jövő vasárnap rendezik.

Eredmény (a verseny eredményközlő oldala alapján):
férfi mezőnyverseny, Edinburgh-Glasgow, 271,1 km, világbajnok:
Mathieu van der Poel (Hollandia) 6:07:27 óra
2. Wout van Aert (Belgium) 1:37 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (Szlovénia) 1:45 p h.
Dina Márton nem fejezte be.