Vágólapra másolva!
Egy botránnyal végződő ukrán-orosz párharcra is sor került a női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, ahol az ukrán Olha Harlan nem volt hajlandó kezet fogni az orosz ellenfelével, Anna Szmirnovával. A négyszeres világbajnok ukránt fekete lappal kizárták a versenyről.

Az egyéniben négyszeres világbajnok vívó Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az ellenfele, az orosz Anna Szmirnova. Harlan pár hete azt nyilatkozta, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok neveznek.

Olha Kharlan nem fogott kezett az ellenfelével Forrás: AFP/Andreas Solaro

A korábbi kijelentése ellenére Harlan viszont ott volt a páston, és az ukrán szurkolók előtt 15-7-re megverte ellenfelét. Az ukrán sportoló az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár - derült ki a meduza.io oldaláról.

Harlan a kardját előretartotta, hogy a két penge összeérintésével történjen meg az elköszönés. Pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Több versenybíró jelent meg a páston, hosszasan tanakodtak, de a döntésre 50 percig kellett várni, addig állt megalázottan az orosz versenyző a páston.

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) vezetői végül úgy döntöttek,

hogy a négyszeres világbajnok ukrán Harlant fekete lappal kizárják a versenyről. Azonba mivel a meccset az ukrán sportoló nyerte meg, orosz ellenfele sem jutott tovább.

A következő körben a vele összesorsolt bolgár Joana Ilieva vívás nélkül jutott a következő fordulóba.